Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Neonacisté v Budapešti chtěli zaútočit na Romy

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

V Budapešti dnes večer policie zakročila proti krajně pravicovým demonstrantům. Ti vyrazili do ulic v reakci na pokojné shromáždění antifašistického uskupení, napsala agentura DPA.

Podle informací policie členové a příznivci ultrapravicového hnutí 64 žup házeli na policisty kameny, dýmovnice a zapálené předměty. Příznivci pravicového tábora podle agentury MTI vyhlásili “hon na Romy”, kteří se účastnili protifašistického shromáždění. Proti výtržníkům, kteří zapálili jedno policejní auto a několik dalších poničili, strážci pořádku nasadili vodní děla a slzný plyn.

Název hnutí 64 žup je odkazem na rozsah maďarského teritoria před územními ztrátami v důsledku první světové války.

Tato organizace uspořádala demonstraci proti shromáždění příznivců Maďarské demokratické charty, kterou před časem založila skupina maďarských intelektuálů v reakci na rostoucí pravicový radikalismus v zemi. Během dnešního shromáždění vyzval socialistický premiér Ferenc Gyurcsány Maďary k tomu, aby “proti sobě přestali bojovat”. Spisovatel György Konrad apeloval na lidi, aby spolu drželi proti “hnědému dešti”, který se v současnosti snáší na Maďarsko.

Před dvěma lety maďarská metropole zažila několikatýdenní masové nepokoje provázené střety s policií, které si vyžádaly zraněné. Lidé tehdy demonstrovali proti vládě a žádali odstoupení premiéra Gyurcsánye. Protesty následovaly poté, co se na veřejnosti objevila tajná nahrávka premiérova projevu, v němž přiznal, že strana lhala o skutečném stavu ekonomiky země, aby zvítězila ve volbách v dubnu 2006.

Od předloňského podzimu je Budapešť svědkem podobných střetů, i když v menším měřítku, poměrně často.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon