Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Nevidím rozdíl mezi mačetou v baru a žháři z Vítkova, říká ŠImůnková

31. ledna 2012
Čtení na 3 minuty

Je rozdíl mezi žhářským útokem ve Vítkově, za nějž padly tvrdé tresty, a napadením v Novém Boru?
Jeden ano – romský útok “proti bílejm hlavám” policie dosud vyšetřuje jako ublížení na zdraví. V konečném důsledku to ale je to samé, říká vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková
pro server iDnes.cz.

Jaké konkrétní nástroje jako zmocněnkyně pro lidská práva máte k dispozici pro řešení násilností, jako byl před několika dny případ v Novém Boru či nejnověji v Rumburku?

Protože jsem byla na dovolené v zahraničí, nemohla jsem do Nového Boru jet osobně. Tři mí kolegové ale v pondělí byli za místními předáky a starostou. Toho informovali o možnostech dotačního řízení, působení Agentury pro sociální začleňování, práci terénních pracovníků a tipech, jak podobné situace řeší jinde. Myslím, že to pro pana starostu bylo velmi příjemné gesto podpory. V krátké tiskové zprávě jsem vyzvala ke zklidnění situace…

Mohou ale takové slovní výzvy ke zdrženlivosti mít efekt? Nepíšou vám například lidé e-maily, že nepodnikáte dost a jen nabádáte ke klidu, zatímco si lidé rozbíjejí hlavy mačetami?

Ohledně Nového Boru jsem žádnou takovou výtku nedostala. Pokud jde o excesy, které se dějí, nejnověji teď Rumburk, ty nejsou předvídatelné a mým úkolem tak není je řešit, pouze monitorovat. Ale uvědomuji si, že sociální napětí v určitých oblastech je stále větší. Agentura pro sociální začleňování je na základě zkušeností z jejího působení velkou pomocí, nemá ale kapacitu být všude.

Označila byste útok v Novém Boru za rasově motivovaný?

Pokud tím myslíte to, že při útoku zaznělo – to jsme to těm bílejm nandali – tak samozřejmě asi rasový podtext měl. Ten záznam jsem ale ještě nestihla zhlédnout. Podívám se na něj.

Je podle vás rozdíl mezi žhářským útokem ve Vítkově, jehož pachatelé byli odsouzeni pro pokus o vraždu, a sekáním mačetou do hlavy neozbrojeného nebránícího se člověka? Ten je totiž vyšetřován “jen” jako ublížení na zdraví.

V konečném důsledku rozdíl nevidím. Obojí jsou neomluvitelné brutální činy, které si zaslouží nejtvrdší tresty. Jediný rozdíl je, že vítkovští žháři útoky předem chladnokrevně naplánovali a provedli, cílem byla rodina s malým dítětem, což asi předvídali. V Novém Boru dlouhodobé plánování útoku chybělo, šlo o okamžitou neadekvátní reakci. Ale v konečném důsledku je to v zásadě stejné.

Vláda zpřísňuje dávkovou politiku, na níž jsou mnozí Romové existenčně závislí. Povede to podle vás k eskalaci násilí v romských ghettech?

Ta obava je na místě, mám ji také. Jednoznačně si ale myslím, že v této době je reforma sociálního systému nevyhnutelná. A že určitá mentalita závislosti na dávkách je částí celého problému.

Co děláte proti cílenému skupování nemovitostí realitními kancelářemi, které do nich následně sestěhují Romy a vytváří tak obávaná ghetta?

Přesně tohle je pole působnosti Agentury pro sociální začleňování. Je to o koordinaci všech subjektů, které se na tom podílejí – vedení města, školy, neziskovky, úřady práce… Protože když se Romové takto sestěhují na jedno místo, vzniknou další problémy, například v oblasti zaměstnání, vzdělání…

CELÝ ROZHOVOR ČTĚTE NA SERVERU ZDE:

Nevidím rozdíl mezi mačetou v baru a žháři z Vítkova, říká Šimůnková

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon