Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Neztratit víru v člověka

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Výstava probíhající v Židovském muzeu v Praze nazvaná Neztratit víru v člověka přibližuje na osudech šesti židovských dětí situaci perzekvované menšiny od roku 1938 do roku 1945.
K vidění je 20 výstavních panelů. Expozice využívá konkrétní osudy jednotlivých židovských dětí a rodin, historickou událost přibližuje navíc pomocí autentických materiálů, často vytvořených právě dětmi – deníkových záznamů, dopisů, kreseb, dětských časopisů, fotografi í, atd. Na prvním panelu se návštěvník setká s několika židovskými dětmi, je vtažen do jejich životů tak, jak je prožívaly na sklonku třicátých let. Stejně jako jejich dnešní vrstevníci, spokojeně. Na dalších panelech jsou na pozadí válečných událostí rozvinuty jejich osudy a osudy jejich rodin v průběhu válečných let.
„Tyto „děti“ jsme volili tak, aby jejich příběhy pokryly celou škálu událostí a podaly tak pokud možno kompletní obraz situace Židů za 2. světové války (jsou mezi nimi např. ukrývané dítě, Wintonovo dítě, dítě s polovičním židovským původem atd.),“ dodávají pořadatelé.
Výstava není uzavřena koncem války, ale pokračuje refl exí poválečných osudů Židů, jejich návraty z koncentračních táborů či z ciziny.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon