Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Nizozemský populista Wilders podpořil názorové kolegy v Berlíně

31. ledna 2012
Čtení na 3 minuty

Odměněn jásotem svých příznivců, protesty odpůrců a s policejní ochranou pronesl dnes kontroverzní nizozemský politik Geert Wilders v berlínském hotelu projev na podporu nové německé pravicově-populistické strany Svoboda. Do Berlína ho pozval její zakladatel, berlínský poslanec René Stadtkewitz, který opustil řady vládní CDU kancléřky Angely Merkelové na protest proti její údajně příliš tolerantní politice vůči islámu.

“I Německo potřebuje politické hnutí, které bude bránit národní identitu země a postaví se proti její islamizaci,” řekl podle agentury DPA za nadšeného ohlasu asi 500 pozvaných a vybraných posluchačů v hotelu Berlin vůdce úspěšné nizozemské krajně pravicové Strany pro svobodu (PVV).

Publikum Wilders varoval před “islamizací Evropy”. Kritizoval i Merkelovou, že s etablovanými stranami akceptuje islamizaci Německa, přičemž zdůraznil, že politická ideologie islámu ohrožuje národní identitu, demokracii a prosperitu Německa.

Předseda Zelených ve Spolkovém sněmu Jürgen Trittin Wilderse v tisku obvinil z “útoku na tradici otevřenosti světu” v Berlíně, městě, kde žijí a pracují statisíce muslimů.

Wilders na to odpověděl: “Mluvím o islámu, nikoliv o muslimech.” Dodal, že jsou četní umírnění muslimové, islám prý ale není umírněný, nýbrž má za cíl násilné celosvětové zavedení islámského práva.

Wilders několikrát zmínil dějiny Německa a přirovnal jeho ohrožení islámem k nacionálnímu socialismu a komunismu. Němci by podle něj měli odložit historicky nashromážděné pocity viny a mít respekt vůči sobě samým.

“Německo plné mešit a žen zahalených v závoji už nebude Německem Schillera, Heineho, Bacha a Mendelssohna,” řekl Wilders, který si podle magazínu Der Spiegel nechal od Stadtkewitze za cestu do Berlína a projev o nebezpečí islámu zaplatit 12.000 eur (téměř 300.000 korun).

Před hotelem protestovala proti Wildersově přítomnosti asi stovka osob. Transparenty v holandštině i v angličtině hlásaly Stop Wildersovi, Není tu vítán, Společně proti rasismu. Někteří demonstranti nesli Wildersovy fotografie s přimalovaným knírkem, připomínající tvář nacistického vůdce Adolfa Hitlera. Žádné incidenty nebyly hlášeny, demonstranti se po Wildersově vystoupení pokojně rozešli.

V pondělí čeká Wilderse před amsterdamským soudem zahájení procesu, v němž je obžalován z podněcování nenávisti a diskriminace vůči muslimům. Šéf PVV, který je označován za provokatéra, v minulosti mimo jiné přirovnal muslimskou víru k fašismu a korán k Hitlerovu Mein Kampfu.

Svými postoji a výroky nicméně přispěl k nečekanému úspěchu své strany ve volbách před čtyřmi měsíci, v nichž se PVV stala třetím nejsilnějším uskupením v parlamentu. Na dnešním mimořádném stranickém sjezdu pak po rozporných diskusích nizozemští křesťanští demokraté požehnali politické spolupráci s Wildersem a otevřeli tak cestu k sestavení menšinové vlády pravicových liberálů (VVD) a křesťanských demokratů (CDA) s tolerancí PVV.

Wildersova protiislámská strana tak získá podstatný vliv na politiku nové nizozemské vlády. Podle dohody vyjednané s Wildersem má být mimo jiné v příštích letech o 50 procent snížen počet přistěhovalců z islámských a dalších neevropských zemí.

Wilders měl loni přijet také do České republiky, původně na pozvání senátní mediální komise. V Senátu měl také promítnout svůj kontroverzní protiislámský film Fitna (Rozvrat), v němž spojil záběry z teroristických útoků po 11. září 2001 a protizápadní projevy, které doprovázejí recitace veršů z koránu. Po vlně kritiky ale většina členů komise souhlas s akcí odvolala. Nakonec byla Wildersova návštěva zrušena, protože organizátorům jeho přednášky na téma Svoboda projevu a islamizace Evropy se prý nepodařilo zajistit místo, kde by předseda nizozemské protiimigrantské strany mohl vystoupit.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon