Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Norská tajná služba tvrdí, že nemohla zabránit Breivikově řádění

19. března 2012
Čtení na 1 minutu

Norská tajná služba tvrdí, že neexistovaly žádné indicie, z nichž by mohla poznat, co plánuje pravicový extremista Anders Behring Breivik. Ten loni v létě zabil 77 lidí.

Tajná služba dnes podle agentury DPA uvedla, že si Breivik sice v Polsku nakoupil výbušniny, ale že za ně utratil příliš málo peněz na to, aby se tímto případem začala zabývat. Její zástupci tvrdí, že vzhledem k tomu, že Breivik, dříve neznámý pravicový extremista atentáty plánoval sám, bylo téměř nemožné ho zastavit.

Tajná služba PST byla poslední státní institucí, která vyhodnotila svou roli v souvislosti s nejhorším masakrem, jaký Norsko zažilo od konce druhé světové války.
Breivik se přiznal k tomu, že v Oslu nastražil bombu, která zabila osm lidí, a pak povraždil 69 účastníků letního tábora mladých sociálních demokratů. Policie ve čtvrtek poprvé přiznala, že proti Breivikovi měla zasáhnout rychleji.

Soud s Breivikem začne za měsíc a očekává se, že potrvá asi deset týdnů. Extremistovi hrozí 21 let vězení. Není ale vyloučeno, že soud označí teroristu za nepříčetného. Dvojice psychiatrů loni na podzim dospěla k závěru, že Breivik trpí paranoidní schizofrenií.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon