Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Nový šéf italské diplomacie navrhuje revizi schengenské úmluvy

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Nový italský ministr zahraničí Franco Frattini se dnes vyslovil pro revizi schengenské úmluvy, která umožňuje volný pohyb osob na území členských států Evropské unie, které do tohoto prostoru spadají. Problémem Evropy už není volný pohyb osob, ale zajištění bezpečnosti, prohlásil Frattini pro deník Il Messagero.


“Revize je nezbytná k ověření, zda dohoda je v souladu s vnitřními i vnějšími hranicemi” států tvořících takzvaný schengenský prostor, řekl ministr. Potvrdil tak tvrdý kurz, který nynější vláda pravicového politika Silvia Berlusconiho hodlá nastolit vůči ilegální imigraci do země. Opatření, jež Berlusconiho kabinet ohlásil, mají být namířena zejména proti Romům rumunského původu, které italská veřejnost považuje za hlavní příčinu prudkého nárůstu kriminality v zemi.


Pozastavení platnosti schengenských ujednání požaduje za Itálii populistická Liga severu (LN), nejsilnější partner Berlusconiho koalice. LN zastupuje v této záležitosti ve vládě Roberto Maroni, který převzal agendu ministerstva vnitra.


“Na vnějších hranicích je nutné provádět trvalé inspekce, a to včetně neohlášených kontrol ze strany Evropské komise. Pokud vytvoříme banku údajů včetně digitalizace otisků prstů, pak bude vše mnohem snadnější,” řekl deníku Frattini, který před nástupem do Berlusconiho vlády zastával v EK úřad komisaře pro spravedlnost, vnitro a bezpečnost. Zdůraznil, že povinnost poskytnout daktyloskopické údaje se musí vztahovat na všechny osoby přijíždějící ze zemí mimo schengenský prostor, “zejména pokud nejde o Evropany”.


Schengenský prostor nyní tvoří 24 států: kromě 22 zemí sedmadvacetičlenné EU spadají do “Schengenu” ještě Island a Norsko. Členem schengenského prostoru je i Česká republika, naopak Bulharsko a Rumunsko by do tohoto systému měly být začleněny nejdříve v roce 2011.


Frattini dnes vyjádřil nespokojenost nad tím, že Itálie zatím nepožádala EK o žádné zdroje, z nichž by se financovaly programy na začlenění osob romského původu do společnosti či které by financovaly rozvojové programy v regionech, z nichž tyto osoby pocházejí.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon