Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Občanská sdružení: Zlepšit situaci Romů mohou jen komplexní změny

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Změny, které by pomohly zlepšit sociální situaci Romů, podle občanských sdružení spolupracujících s touto menšinou musejí být komplexní. Měly by mimo jiné řešit bydlení Romů, aby nekončili v drahých ubytovnách, a také by měly těmto lidem umožnit pružnější způsob práce. Zástupci občanských sdružení, jež s Romy spolupracují a pomáhají jim hledat práci, to dnes v Brně řekli novinářům.

Zástupci sdružení v uplynulých měsících udělali průzkum, který mapuje, jakou váhu mají v romských domácnostech příjmy a jak zde funguje tok peněz. Výzkum se uskutečnil formou rozhovorů ve 33 romských rodinách. Výsledky podle jednoho z autorů Petra Víška ze Socioklubu potvrdily už dříve známá fakta.

Romové se orientují na rychlou spotřebu. Každý měsíc vydají dvakrát tolik, než vydělají či dostanou na dávkách, a zbytek si musejí vypůjčit od někoho jiného z rodiny, kdo má výplatu v jiném termínu. Jakmile obdrží svou mzdu či dávky, peníze vrací. V širší rodině takto funguje neustále půjčování a zadlužování.

Vydělané peníze navíc vydávají často nehospodárně. Děti například mnohdy dostávají do školy na svačinu bagety, ačkoliv jsou dražší než doma udělané jídlo. Oběd, který se nesní, se vyhodí, protože ohřívané jídlo je podle romské tradice špatné či jedovaté, popsal Víška.

V romských rodinách navíc funguje silná solidarita. Znamená, že když si někdo z rodiny najde zaměstnání, zůstane mu nakonec stejně peněz, jako kdyby nepracoval, protože jeho příjmy se v široké rodině dělí. I proto se chtějí nyní občanská sdružení zaměřit více na celé rodiny. Teprve když začne pracovat více členů domácnosti, projeví se to na jejich ekonomické situaci, domnívají se sdružení.

Průzkum byl součástí projektu Mikrobus, jehož cílem je pomoci Romům s hledáním práce. Projekt běží od roku 2006 a skončí za rok. Personalisté, kteří za tu dobu budou s Romy pracovat, pak shrnou své poznatky do závěrečné zprávy. Její součástí budou i doporučení na změnu legislativy, uvedla koordinátorka Mikrobusu Svatava Vaculová. Podle ní by například bylo potřeba, aby se v Česku zvýšil rozdíl mezi sociálními dávkami a minimálním mzdou.

Projekt Mikrobus se odehrává v sedmi městech včetně Brna. Od roku 2006 se podařilo najít práci asi 120 Romům. Personální poradci se budou nyní více soustředit na to, aby si zaměstnaní práci udrželi, uvedla Vaculová.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon