Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Ohlašovatel pochodu Plzní podal trestní oznámení na primátora

31. ledna 2012
Čtení na 3 minuty

Ohlašovatel zakázaného pochodu Plzní Václav Bureš podal trestní oznámení na plzeňského primátora Pavla Rödla (ODS). Bureš to řekl serveru Týden.cz. Oznámení podal v úterý a týká se mimo jiné zneužití pravomoci veřejného činitele.
“Je tam toho víc, například i pomluva,” uvedl Bureš. Správní žalobu, prostřednictvím které chce u Krajského soudu v Plzni napadnout vydaný zákaz pochodu, podá příští úterý, řekl dnes ČTK.


Zneužití pravomoci se podle Bureše vztahuje na fakt, že primátor porušil zákonnou lhůtu na zakázání akce, která vypršela tři dny po oznámení. Organizátoři akci ohlásili 12. listopadu, primátor ale pochod zrušil až 17. ledna. Rödl se tak prý rozhodl poté, co se pozvání na akci začala šířit i mezi extremisty na zahraničních webech. Jak řekl, je připraven, že jeho rozhodnutí bude mít soudní dohru.


Pomluvy se údajně Rödl dopustil některými svými výroky na adresu organizátora pochodu Bureše. “Byly tam nějaké lži o akcích, které jsem pořádal,” řekl Bureš. Burešovi se nelíbí například to, co o něm primátor napsal v oficiálním dokumentu. Svolavatele Bureše označil jako známého pravicového extremistu. V textu uvedl, že panuje obava, že by akce sloužila k rozněcování nenávisti proti některým skupinám kvůli jejich národnosti, původu či náboženství.


Serveru Týden.cz Rödl řekl, že nařčení z pomluvy je podle něj nepodložené. “Když si přečtete jeho výroky na stránkách Národního odporu, těžko získáte jiný pocit, než že je pravicový extremista,” uvedl.


V tomto týdnu je to již druhé trestní oznámení, které bylo na primátora podáno. Už to udělala Dělnická strana. Podle ní je podezřelý ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a šíření poplašné zprávy.


Za primátora se postavili ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) i šéf opoziční ČSSD Jiří Paroubek. Naopak k odvolání Rödla z funkce vyzvala ODS na internetu Liberální reformní strana ČR (LiRA).


Akci Bureš nahlásil na obvodní úřad jako Protestní pochod za svobodu slova, prý jako reakci na listopadový zásah policie, která zabránila neonacistům v pochodu bývalým pražským Židovským Městem. Datum pochodu odpovídalo výročí transportu plzeňských Židů do Terezína v roce 1942.


Kromě zakázaného pochodu neonacistů byla zakázána také protestní akce anarchistů. Ti se však nakonec sešli v Sadech Pětatřicátníků a zhruba 20 minut promlouvali k lidem. Třetí městský obvod požádal policii o stanovisko, zda tím anarchisté neporušili zákon. Podle informací ČTK ho zatím neobdržela.


Kvůli Burešovi se večer uskutečnilo mimořádné zasedání oblastní rady ODS. Vyšlo najevo, že Bureš byl podle serveru iDnes.cz v době přípravy sobotního pochodu členem sdružení ODS v Plzni-Lochotíně. Podle šéfa plzeňské ODS Miroslava Levory přijala oblastní rada usnesení, ve kterém žádá členy místní rady ODS Plzeň 1 Lochotín k rezignaci. Celkem by mělo odejít 11 lidí v čele s předsedou Petrem Štruncem a místopředsedy Vladislavem Bartmanem a Pavlínou Janků. “Udělali politické pochybení, že neoznámili, že pan Bureš je radikál,” uvedl Levora. Podle něj musí dále svolat do 10. února místní sněm, protože 11. února se bude konat sněm oblastní. “Dále jsme je požádali, aby z toho vyvodili osobní zodpovědnost,” dodal Levora.


Pro server iDnes.cz Štrunc řekl, že v ODS nevěděli, že se Bureš zabývá pořádáním podobných akcí. Už loni v dubnu přitom Bureš podobnou akci svolal – zhruba pět desítek extremistů tehdy na jeho popud protestovalo na náměstí Míru v Plzni proti podle nich nespravedlivému věznění Vlastimila Pechance, který byl odsouzen k sedmnáctiletému trestu za rasově motivovanou vraždu Roma Oty Absolona.


K případu dnes vydala tiskové prohlášení hlavní kancelář ODS. V něm se strana plně distancuje od aktivit svého bývalého člena Václava Bureše. “ODS ctí principy svobody a demokracie a jeho činy tyto principy porušují,” uvedl Milan Bouška z mediální sekce strany. ODS chce být podle něj stranou svobodných a zodpovědných lidí, která ctí ústavní právo na ochranu osobnosti, a tedy nezkoumá soukromé aktivity svých členů.


“Případ bývalého člena Václava Bureše je případem selhání jednotlivce, kterému se strana při zachování demokratických principů může jen těžko ubránit,” uvedl Bouška. ODS případ prý ale nehodlá bagatelizovat a vyvodí z něj důsledky. Jaké, Bouška zatím nespecifikoval.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon