Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Ohlédnutí za Khamorem 2007

31. ledna 2012
Čtení na 5 minut

Pražské sály a ulice opět ovládla romská kultura. Už devět let se nám každoročně představuje světový romský festival Khamoro. Ani letošní ročník se neměl za co stydět. V programu, který trval od 28. května do 2. června, se mimo účinkujících z České republiky představili také hudebníci a tanečníci z desítky dalších zemí. Kromě tradičních hudebních vystoupení se mohli zájemci účastnit dvou seminářů, vidět zajímavé výstavy nebo se naučit tancovat flamenco! Labužníci si pochutnali na romské jazzové dávce hudby, takzvaném gypsy jazzu, na své si přišli příznivci tradiční romské hudby díky dvěma koncertům nebo energickému hudebnímu průvodu centrem Prahy. Samozřejmě nesměl chybět ani galakoncert. Pojďme se tedy ještě naposledy ohlédnout za některými událostmi Khamora…

Workshop Flamenco

Lektory byli členové známé španělské skupiny Puerto Flamenco – Francesca Grima („La Chica“) a Andrej Vujičić, které mohli pravidelní návštěvníci festivalu vidět loni tančit přímo coby součást koncertů tradiční hudby a v rámci galakoncertu. Francesca Grima „La Chica“ studovala u předních tanečníků a choreografů (Manolo Marin, Matilde Coral, Carmelilla Montoya). Andrej Vujičić vystupuje především jako perkusionista, je uměleckým ředitelem, skladatelem a hráčem souboru Etnikafe.
Lekce tance flamenco proběhly ve dvou úrovních – začátečníci a mírně pokročilí ve Studiu Zambra a s podporou španělského velvyslanectví v Praze.

Redutou se nesl gypsy jazz

Po tři dny se nám v jazzovém klubu Reduta v Praze představovaly osobnosti, které vstoupily do světa jazzu a skutečně mají posluchačům co nabídnout.
Houslista a zpěvák Titi Winterstein svou neuvěřitelnou nápaditostí přispěl k obrovskému rozvoji romské hudby v Německu. V jeho tvorbě uslyšíte nejen swing-jazz, ale i tradiční romskou hudbu maďarských a ruských oblastí a písně v romském jazyce.
Další ochutnávku představovala formace Marina Et Moreno Quartet z Ruska a Francie. Moreno (vlastním jménem Dominique Kempfer) byl převážně sólovým hráčem. Osudovým se mu stalo setkání s romskou zpěvačkou Marinou. Společně vytvořili uskupení, které prezentuje nový styl – směsici jazz manouche a cikánských písní. Virtuózní hudebník Frédéric Belinsky, oceněný Národní konzervatoří v Paříži, patří bezpochyby k jedněm z nejlepších romských jazzových kytaristů své generace. Hrál pro takové osobnosti jako Michail Gorbačov, marocký král Mohammed VI. a mnoho dalších.

Večer s německými Romy a Sinty

Jak je zvykem, i letos byla část programu věnovaná Romům jednoho státu.
Tentokráte šlo o seznámení se s kulturou a historií německých Romů a Sintů. Promítaný dokument s názvem „Sejdeme se v ráji“ se dotýká okolností let 1943–1944, které v konečném důsledku vedly k vyhlazení většiny ze skupiny německých Romů a Sintů. Záběry, které ke konci války ušly zničení, tvůrci ve filmu kombinují s dobovými fotografi emi tábora a autentickým vyprávěním ženy, které se tehdy podařilo díky řízení osudu vyhnout transportu dětí do Osvětimi. Po promítání se přítomným představil Rajko Djurić, novinář, spisovatel a nyní poslanec srbského parlamentu za Unii srbských Romů, který večer završil odbornou přednáškou o historii a současnosti německých Romů a Sintů.

Energické defi lé

Ke Khamoru neodmyslitelně patří průvod účinkujících městem. Můžeme říct, že spolu s galakoncertem patří k nejatraktivnějším částím festivalu. Ani tento rok průvod neodradilo střídavé počasí, a tak jsme mohli opět vidět exhibici pestrobarevných sukní, košil, šátků s blyštivými penízky a ozdobami. Slyšet jsme mohli hudbu z různých zemí. Nejvíce Pražany a jiné návštěvníky metropole nadchly tradiční balkánské trubky nebo indická tanečnice. Průvod se během cesty několikrát zastavil, aby svým tancem a hudbou všechny kolemjdoucí upozornil na to, že Praha právě dýchá romskou kulturou víc než kdykoliv jindy. Lidé je odměňovali velikým potleskem.

Koncerty tradiční hudby

V hudebním klubu Roxy se příznivcům tradiční romské hudby představily kapely, které nenechaly nikoho chladným. Ve čtvrtek ukázala svoje umění kapela zvučného jména – Dhoad Gypsies of Rajasthan z Indie, která udivovala svým rytmickým bubnováním a kouzelnou indickou tanečnicí. Dále se předvedla česká kapela Kale, Miro Ilo z Ukrajiny a modernější Šukar ze Slovinska. V pátek jsme měli možnost vidět a poslechnout si Ando Drom z Maďarska, Louis and Louis Band ze Srbska, Ciganos d‘Ouro z Portugalska nebo velice oblíbenou makedonskou Orkestar Strumica.

Seminář Dekáda z pohledu romských žen

Zúčastnily se ho zástupkyně romských ženských organizací ze zemí zapojených do Dekády romské inkluze. Seminář si kladl za cíl poskytnout romským ženám aktivním v oblasti neziskového sektoru společný prostor pro prezentaci jejich činnosti, výměnu zkušeností i možnosti budoucí spolupráce. Ženy si vzájemně vyměňovaly zkušenosti při řízení projektů nebo při komunikaci s jinými organizacemi. Měly možnost vyslechnout výpověď českých žen bojujících za odškodnění jejich nedobrovolné sterilizace. Přítomna byla také Andrea Bučková ze Slovenska, jež byla nominována na Cenu za odvahu ženy, kterou uděluje ministryně zahraničních věcí USA.

Seminář Romové a média

Ten přivedl letos do Prahy romské novináře z Makedonie, Srbska, Slovenska, Švédska, ČR a Izraele. Romská média, jejich role ve společnosti, objektivnost, spolupráce s neromskými novináři, perspektivita existujících tištěných titulů, rozhlasových a televizních stanic, případně vysílání a také role internetu a zpravodajských serverů byla hlavní témata, která se v průběhu pátečního a sobotního programu (1–2. června) objevila. Prezentace představitelů romských médií, odehrávající se v první z uvedených dnů, přilákala dva televizní štáby České televize, studenty žurnalistiky z FSV UK v Praze a studenty pražské Newyorské univerzity. Coby nejzávažnější problém se ukázala závislost romských médií na finančních prostředcích. Jejich zřizovateli jsou totiž zpravidla občanská sdružení a ta musejí každoročně čelit nedostatku financí a nejistotě, zda se jim na fungování podaří pro příští rok získat podporu. Tím je ohrožena nejen existence a perspektivista romských médií, ale částečně též jejich nezávislost.

Třešnička na dortu – galakoncert

Mnozí, byť se třeba nezúčastnili žádné z akcí letošního Khamora, si nenechali ujít završující galakoncert, který se namísto Lucerny netradičně konal v Kongresovém centru Praha. Přítomným zahrály, zazpívaly a zatancovaly romské kapely, které se předvedly už ve čtvrtek a pátek v klubu Roxy. Přesto je lidé opět oceňovali bouřlivým aplausem a mnozí při závěrečném zpěvu romské hymny Gelem, gelem posmutněli, že se letošní mezinárodní festival Khamoro 2007 chýlí ke konci…

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon