Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Ostravské Romky promluví v Bruselu

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Čtyři ženy z Ostravy a Prahy budou v pátek zastupovat Českou republiku na Evropském setkání osob žijících v chudobě. Na mezinárodním fóru v Bruselu chtějí vyprávět své životní příběhy, a tím poukázat na problematiku chybějícího bydlení, lichvy nebo domácího násilí v sociálně vyloučených komunitách. Čtyřčlennou delegaci sestavilo losem ostravské sdružení Vzájemné soužití, které je členem Evropské sítě proti chudobě (EAPN), řekla dnes novinářům koordinátorka cesty do Belgie Hana Žurovcová.

“Více než polovina lidí, kteří pracují ve Vzájemném soužití, pochází ze sociálně vyloučených komunit. Poznali život v ghettech a nyní uplatňují své zkušenosti při terénní práci. Tím, že vytváříme česko-romský pracovní tým, se dostáváme v terénu blíž k lidem, kteří potřebují naši pomoc. Proto jsme byli vybráni českou sekcí EAPN, abychom sestavili delegaci pro prezentaci v Bruselu,” uvedla koordinátorka.

O problematice lichvářství chce před politiky, úředníky EU a zástupci evropských neziskových organizací promluvit šestatřicetiletá Soňa Holubová, která pracuje ve sdružení jako policejní asistentka. “V roce 2000 jsem sama byla obětí lichvy, proti které jsem se rozhodla bojovat poté, co lichváři zbili mojí sestru. Tehdy jsem si řekla: ‘A dost’. Teď jsem ráda, že můžu pomáhat chudým obětem lichvy. Třikrát týdně navštěvuji za doprovodu policisty romské rodiny a podle potřeby řeším jejich problémy,” řekla ČTK.

Spolu s ní odletí do Bruselu pětadvacetiletá Jolana Šmarhovyčová, která pracuje ve Vzájemném soužití jako terénní sociální pracovnice. I ona dříve žila na pokraji chudoby jako oběť domácího násilí. Třiadvacetiletá Barbora Violová chce upozornit na umisťování dětí do ústavní péče ze sociálních důvodů. Oba její synové jsou v ústavech, tři roky se je snaží nezaměstnaná žena získat zpět do své péče. K ostravské trojici se připojí v Praze nevidomá Bohdana Goľová, bezdomovkyně, která pracuje jako pouliční prodejce časopisu Nový prostor.

Delegace ze všech 23 zemí představí v Bruselu trojrozměrný objekt, který má symbolizovat situaci chudých lidí v zemi. “Dva měsíce jsme se připravovaly, vyrobily jsme domek z rákosu, který nám připomíná chýše v romských osadách na Slovensku. Původně jsme uvažovaly o kleci chudoby, ale dům více symbolizuje domov, který chudým lidem často chybí. Necháme ho bez střechy – jako chybějící střecha nad hlavou,” vysvětlily členky delegace.

Projevy žen budou na mezinárodním setkání zaznamenány a jako doporučení předány vedení Evropské komise. Setkání osob žijících v chudobě se v Bruselu koná pošesté. Loni se akce zúčastnilo přes 200 zástupců 23 evropských zemí.

V Česku žilo v roce 2005 podle statistik téměř šest procent lidí pod hranicí chudoby, kterou určuje polovina průměrného měsíčního příjmu. “Závažný je i počet lidí, kteří žijí v rizikové oblasti těsně nad hranicí chudoby. Těch statistický úřad evidoval necelých 17 procent,” upozornila Žurovcová.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon