19. dubna 2019 (pátek)
svátek má Rostislav

Otevřený dopis vicepremiéru Jiřímu Čunkovi

Praha, 31.3.2007 23:45, (ROMEA)

Moderátor a publicista Rádia 1 Jeroným Janíček se připojil k protestu romských neziskových organizací a vyzval Jiřího Čunka k veřejné omluvě všem Romům žijícím na našem území za rasistické výroky. Server Romea.cz  zveřejňuje kompletní text otevřeného dopisu.

OTEVŘENÝ DOPIS VICEPREMIÉRU ČUNKOVI

Vláda České republiky
1. místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj
Jiří Čunek
nábřeží E. Beneše 4

Pane vicepremiére Čunku,

obracím se na Vás v souvislosti s výroky, které jste pronesl na adresu Romů dne 30.3. 2007 v deníku Blesk. V jedné z odpovědí čtenářům Blesku jste Romy označil velmi vulgárním způsobem za skupinu jakýchsi nepřizpůsobivých občanů, profitujících ze své odlišnosti. Nejenže svým jednáním dlouhodobě snižujete politickou kulturu v naší zemi a poškozujete vládní koalici jako celek, ale nyní přímo ohrožujete nesmírně náročnou práci mnoha neziskových organizací, které se léta snaží mezi Romy a majoritní společností stavět most vzájemného porozumění. Vy tento křehký most boříte, když – podle mého názoru – zcela účelově říkáte veřejnosti totéž, co někteří neonacisté, kteří ve shodě s Vámi také usilují o „očištění společnost od vředu, tedy od Romů“. Dále bych Vás chtěl upozornit, že Romové nejsou nějakou „věcí“, kterou je možné, bez intenzivního dialogu s nimi, zákonem „integrovat“ do společnosti, nebo s ní podle vlastního přesvědčení „nějak nakládat“. Vaše postoje k romské menšině pro mne nejsou ničím jiným, než symbolem zdvižené pravice. Tímto se připojuji k prohlášení romských neziskových organizací ze včerejšího dne a vyzývám Vás k veřejné omluvě všem Romům, žijícím na našem území za Vaše rasistické výroky. Zároveň věřím, že budete v nejbližší době zbaven všech svých politických funkcí a na veřejný život v naší zemi nebudete mít již žádný vliv.

Jeroným Janíček

moderátor a publicista

Domácí, Xenofobní výroky Jiřího Čunka, ČunekGATE

V noci z 18. na 19. dubna 2009 vhodili čtyři neonacisté Ivo Müller, Václav Cojocaru, David Vaculík a Jaromír Lukeš zápalné láhve do rodinného domu ve Vítkově na Opavsku, kde bydlela romská rodina. Při následném požáru byli zraněni tři lidé, mezi nimi tehdy dvouletá Natálka, které utrpěla popáleniny na 80 procentech těla. Neonacisty soud odsoudil k dvacetiletým resp. dvacetidvouletým trestům odnětí svobody. (Koláž: Romea.cz)

Žhářský útok ve Vítkově, k němuž došlo před deseti lety, potrestaly soudy vysokými tresty

16.4.2019 11:03
Před deseti lety, v noci z 18. na 19. dubna 2009, zaútočila zápalnými láhvemi skupinka sympatizantů extrémní pravice na dům číslo 58 ve Vítkově na Opavsku obývaný romskou rodinou. Následkem požáru byla vážně popálena tehdy dvouletá Natálka. Zranění utrpěla i její matka a otec.

Kumar Vishwanathan (FOTO: Daniela Kantorová)

Kumar Vishwanathan: Žhářský útok ve Vítkově odstartoval úpadek extremistů

16.4.2019 10:50

Žhářský útok na romskou rodinu ve Vítkově před deseti lety, při kterém tehdy dvouletá Natálka utrpěla rozsáhlé popáleniny, odstartoval postupný úpadek pravicového extremismu v regionu. Myslí si to ostravský aktivista Kumar Vishwanathan, který se dlouhodobě věnuje romské menšině. Podle něj tehdy společnost vyslala signál, že takové zločiny nestrpí. Za zapálení domu se spící rodinou poslal soud čtyři neonacisty do vězení na 20 až 22 let.

Jednání Rady vlády pro záležitosti romské menšiny (FOTO: Úřad vlády ČR)

Občanští členové "romské rady" vyzvali v souvislosti s posledními incidenty mezi Romy a Čechy premiéra Babiše a ministra Hamáčka k jednání

16.4.2019 9:00
Občanští členové Rady vlády pro záležitosti romské menšiny vyzvali premiéra a ministra vnitra k jednání v návaznosti na násilné incidenty mezi Romy a Čechy v Lipníku nad Bečvou a Dvorcích na Bruntálsku.