Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Památník Terezín vypsal literární a výtvarnou soutěž pro školáky

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Památník Terezín vypsal také letos literární a výtvarnou soutěž pro žáky základních a středních škol. Literární práce na téma Nebezpečí zapomínaní a výtvarná díla na motiv Jaké bude 21. století? lze poslat na adresu Památníku Terezín do 16. dubna. ČTK to dnes řekl vedoucí vzdělávacího oddělení památníku Jan Špringl.

Iniciátorkou soutěží je bývalá vězenkyně terezínského židovského ghetta Hana Greenfieldová, kterou nacisté deportovali do Terezína v červnu 1942. Greenfieldové, která pochází z Kolína, bylo tehdy 16 let. Z terezínského ghetta byla deportována do vyhlazovacích táborů. Po válce se usadila v Izraeli, odkud se snaží seznamovat především mladé lidi s tím, co to byl holokaust. Její tři děti již Terezín navštívily.

Greenfieldová také věnovala peníze na ceny pro autory nejlepších prací, které se pohybují od 100 do 500 korun. Vyhlášení výsledků a předání cen se uskuteční 11. června v Terezíně.

Loni přišlo do literární soutěže 230 děl, což bylo o 80 více než v roce předcházejícím. Porota posuzovala také 540 výtvarných děl, rok před tím to bylo o 160 méně. Literární soutěž se letos koná potřinácté, výtvarná pojedenácté.

Památník Terezín využívá výtvarná díla ze soutěží k řadě výstav doma i v zahraničí. Například soubory vybraných obrazů putovaly po USA a Izraeli.

Nacisté zavlekli do bývalého terezínského ghetta více než 150.000 Židů z celé Evropy. Na 35.000 jich tam v důsledku stresu, hladu, nemocí a hrozných ubytovacích podmínek zemřelo. Většina ostatních pak našla smrt ve vyhlazovacích táborech.

Jejich osud připomínaly v Terezíně do roku 1989 jen Židovský hřbitov ze 70. let a pietní místo na Ohři, kam nacisté vhodili popel svých 22.000 obětí. Nyní jejich památku uchovávají například i Muzeum ghetta a stálé expozice věnované literární, hudební, výtvarné a divadelní tvorbě vězňů bývalého ghetta. Holokaust je i tématem řady akcí, které každoročně Památník Terezín pořádá.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon