Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Páter František Lízna slaví sedmdesátiny

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Katolický duchovní František Lízna, narozený 11. července 1941 v Jevíčku, patří k lidem, s nimiž komunistický režim neměl žádné slitování. V letech 1960-1987 byl z politických důvodů čtyřikrát souzen a vězněn, veřejnou kněžskou činnost nemohl nikdy vykonávat.

V roce 1968 byl přijat do noviciátu jezuitského řádu a v roce 1974 vysvěcen na kněze, podle jeho vlastního vyjádření mu byla veřejná kněžská činnost zakázána ihned po jeho primiční mši svaté a tento zákaz platil až do roku 1990. Po celou tuto dobu Lízna pracoval převážně v dělnických profesích a ve zdravotnictví jako sanitář. V roce 1978 podepsal Chartu 77, za což se dostal do vězení již potřetí.

Jakmile se mohl vrátit ke svému poslání, začal působit jako vězeňský duchovní v Kuřimi nebo na Mírově. Kromě vězňů se ve své pastoraci zaměřil i na Romy, bezdomovce nebo jinak různě sociálně vyloučené lidi. V roce 2001 mu byl propůjčen Řád Tomáše Garrigua Masaryka za vynikající zásluhy o demokracii a lidská práva, v roce 2003 mu nadace Charty 77 udělila Cenu Františka Kriegla za jeho práci ve vězení.

V poslední době se také aktivně zúčastnil blokády neonacistického pochodu v Brně, nebo shromáždění a koncertu na podporu soužití v Přerově. Tam připomněl nedávné přijetí Romů u papeže. “Mám velikou radost, že jste mě přímo zde žádali o požehnání. Chtěl bych, abyste si uvědomili, že jste národ a ne žádní parazité, kteří parazitují na majoritě. Buďte na svou národnost hrdi. Jsem tady s vámi se všemi nejenom s věřícími. Jediná otázka, která mě napadá je: kde jsou ostatní kněží?” uvedl v přerovském projevu Lízna.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon