Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Peníze pro romské rodiny

15. května 2012
Čtení na 3 minuty

Ministryně Džamila Stehlíková dnes opět tvrdě kritizovala vystěhování Romů ze Vsetína, které má na svědomí její kolega z vlády Jiří Čunek. Přirovnala ho k odsunu Němců po druhé světové válce. Stehlíková chce zajistit dotaci 1,5 milionů Kč, které dostanou nevládní organizace nebo obce, kde vystěhované rodiny žijí.

Džamila Stehlíková to oznámila na dnešní tiskové konferenci. “Jde o částku 1,5 milionu korun. Ta by postačila na nejnutnější opravy nemovitostí, aby tam nezatékalo, aby tam fungovala elektřina, a aby nedocházelo k významným hygienickým závadám,” řekla po skončení jednání s tím, že podle členů Rady musí být situace řešena neprodleně.

Návrh na přidělení peněz se chystá vládě předložit asi za měsíc. Vyjednání dotace jí dnes doporučila rada vlády pro záležitosti romské komunity.

Podle Stehlíkové v některých domech není pitná voda či odpad vody. Jiný objekt má zase poškozenou elektřinu, takže v něm prý již dvakrát vypukl požár. “Podmínky, v kterých rodiny bydlí, jsou nevyhovující,” uvedla ministryně. Podle ní musejí Romové navíc splácet hypotéku, takže nejsou schopni si opravy sami uhradit.

Nucené stěhování Stehlíková dokonce srovnala na víkendovém sjezdu Strany zelených s odsunem Němců po druhé světové válce. “Tento odsun se vymyká nynějším kulturním normám. Je to něco, co se tady stalo poprvé po odsunu Němců,” uvedla ministryně Stehlíková. “To přirovnání patří ke způsobu vystěhování, nikoliv k rozsahu, protože tuto dějinnou událost nelze srovnávat s kauzou, která se dotkla deseti rodin,” vysvětlovala své výroky členka vlády. “Musíme se umět podívat do očí vlastním dějinám a učit se z chyb, které byly spáchány,” dodala na tiskové konferenci.

Přitom vyjmenovala několik věcí, které podle ní způsobem vystěhování lze srovnávat s odsunem Němců.
“Vystěhování proběhlo v noci, rodiny o něm nebyly dostatečně předem informovány, nebyly informovány ani vesnice, kam byly přestěhovány, dokonce jednu dobu byly maminky izolovány od dětí,” uvelda ministryně.

Džamila Stehlíková kritizovala i samotného Čunka. “Pan Čunek přeložil problém s Romy na bedra někoho jiného. Nevyřešil to,” řekla.

Dotace bvy měly být poskytnuty přes Ministerstvo pro místní rozvoj, paradoxně tedy přes resort, kterému šéfuje trestně stíhaný předseda KDU-ČSL a bývalý starosta Vsetína Jiří Čunek.

Rasisté okupovali diskuze na zpravodajských serverech

Po zveřejnění informace na serveru iDNES.cz se diskuzní fórum čtenářů pod článkem zaplnilo vulgárními rasistickými urážkami jak Romů tak i nové ministryně. “Ať Džamila táhne do Kazachstánu a tam se snaží uplaťňovat demokracii,” napsal například pod přezdívkou Peter Schlemihls jeden ze čtenářů. “problém je v tom že Němci byli odsunuti do Reichu a brikety nám tu zůstaly,” píše další čtenář serveru iDNES.cz.

I diskuze serveru Aktuálně.cz čelila po zveřejnění článku nájezdu rasistů. “Měla by se ta pinda Džamila vráti zpátky odkud přišla a nesrat se do našich věcí když v Kazachstánu žijou na pokraji totální bídy a mnohdy hůř nž ty vykrmený cikánský prasata,já bych byl pro z nich udělat párky a pod. věci a poslat je do Kazachstánu, aby se jednou taky pořádně nažrali,” napsal pod přezdívkou čech čtenář Aktuálně.cz

“Jak muze dat tym cernym drzkam 1,5 mega? az co? dyt ty kurvy nic nedelaji, krome novych posranych cigosu. na sibir s nima,” zní další rasistický příspěvek na serveru Aktuálně.cz

Občanské sdružení ROMEA bude zvažovat podání trestního oznámení na autory těchto rasistických přísopěvků.

Foto: ČT24

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon