Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Pět týdnů se v Mnichově bude představovat evropská romská kultura v nejrůznějších podobách

18. dubna 2012
Čtení na 1 minutu

Od čtvrtka po následujících pět týdnů se v Mnichově představí evropská romská kultura v nejrůznějších podobách. Spoluorganizátorem projektu Hlasy Romů je i České centrum v bavorské metropoli, které na jih Německa přiveze přední romské  umělce z České republiky.

Do 22. května se v Mnichově uskuteční tři desítky akcí s romskou tematikou. Kromě výstav, koncertů a promítání filmů jsou na programu také přednášky a diskuze věnované současné společensko-politické situaci Romů v Evropě.

"Českému centru se povedlo ve spolupráci s řadou partnerů pozvat do Mnichova řadu současných významných romských umělců a vědců z celé Evropy," uvedla Zuzana Jürgensová, ředitelka mnichovské odbočky této instituce propagující českou kulturu v zahraničí.

Z České republiky se v Bavorsku představí například výtvarnice Laďa Gažiová a Tamara Moyzes, spisovatelky Irena Eliášová a Erika Olahová či hudební skupina Le Čhavendar. Na úvodním diskuzním večeru vystoupí spisovatel Jovan Nikolić, maďarská kurátorka Tímea Junghausová, která v roce 2007 připravila první romský pavilón na Bienále v Benátkách, hudebník a skladatel Adrian Gaspar z Vídně nebo italský literát Alexian Santino.

Svým názvem projekt podle Českého centra odkazuje na výrok známého německého spisovatele a nositele Nobelovy ceny za literaturu Güntera Grasse, který před několika lety označil Romy za národ bez hlasů v Evropě, která jim upírá společenská práva.

Romové jsou se zhruba 12 milióny příslušníků největší evropskou menšinou. V mnoha zemích jsou podle obhájců lidských práv ale vystaveni každodenní diskriminaci a znevýhodňování, na což chce upozornit i mnichovský projekt.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon