Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Po roce opět v Praze Khamoro

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Na přelomu května a června (28. 5. do 2. 6.) do hlavního města už podeváté zavítá Mezinárodní romský festival Khamoro, jehož organizátorem je občanské sdružení Slovo 21. Také letos se můžete těšit na zvučná jména romského hudebního nebe.

Mezi prvními vystoupí houslista a zpěvák z Německa Titi Winterstein, v jehož tvorbě je slyšet swing-jazz i tradiční romská hudba Maďarska a Ruska. Francouzsko-ruské uskupení Marina et Moreno quartet prezentují nový styl – směsici jazz manouche a cikánských písní. Perlou Khamora bude pro milovníky vytříbeného jazzu koncert Fréderica Bélinského, jenž hrál kromě jiných osobností i pro Michaila Gorbačova či marockého krále Mohammeda VI. Z Maďarska přijede skupina Ando drom, toho času považovaná za nejlepší tamní romskou folklorní kapelu. Indická kapela Dhoad spojuje hudebníky a umělce z různých oblastí i kultur Rádžasthánu a její součástí jsou hudebníci, tanečnice, fakíři, zaříkávači hadů, trubadúři i básníci. Portugalští Ciganos D’ouro kombinují tradiční romskou hudbu s žánrem „rai“ – arabskou hudbou ze severní Afriky. Připravena je samozřejmě i řada dalších hudebních lahůdek.

Nezajímavý nebude ani doprovodný program. Tématy odborného semináře budou letos Dekáda z pohledu romských žen a Romové a média. V průběhu festivalu bude zahájena výstava Zapomenutá a současná romská řemesla. Milovníci romského filmu si přijdou na své v Goethe Institutu, kde budou promítány romské filmy německé provenience. Ozvláštněním pak bude třídenní workshop fl amenka. Jak vidno, bude se na co těšit!

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon