Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Podle bot poznáš člověka

31. ledna 2012
Čtení na 4 minuty

Již několik let jsem zákaznicí pana Piskora a mohu říci, že jsem velice spokojená s jeho prací. Mé boty jsou u něj v dobrých rukou a vypadají kolikrát k nepoznání – jako nové. Z osobní zkušenosti vím, že pan Piskor je klasickým případem poctivého živnostníka, který při své práci dělá vše pro spokojenost zákazníků. Těch má díky tomu spoustu a pokaždé se k němu velmi rádi vracejí.

Padesátiletý Jaroslav Piskor se narodil v Klatovech a od roku 1984 žije v Praze, v oboru obuvnictví podniká od roku 1990. V roce 1974 vystudoval Střední odborné učiliště obuvnické v Liberci, kde také po studiu začal ihned pracovat v oboru. Brzy odjel do Plzně, kde se stal civilním zaměstnancem vojska jako opravář obuvi.

Poté se opravám obuvi věnoval v pasáži Černá růže a těsně před revolucí ho přijali na výpomoc do opravny obuvi v Karlíně – prý jen na měsíc.

Mezitím přišla sametová revoluce a pan Piskor v karlínské provozovně zůstal. Posléze začal v tomto oboru podnikat v prostorách bývalé provozovny. Pan Piskor vlastně patřil mezi první romské podnikatele v České republice.

„Tenkrát vlastně začínaly v Karlíně úplně první ekonomické pronájmy nebytových prostor, které trvaly asi rok a půl, a poté jsem se stal vlastníkem těchto prostor po bývalé provozovně, to už jsem mezitím vlastnil živnostenský list,“ říká pan Piskor.

Čas ubíhá a pan Piskor pracuje v karlínské opravně obuvi již 22 let. Během této doby však otevřel další tři provozovny, v Obchodním centru Globus na Černém Mostě, v Galerii Butovice a v Hypernově v Praze 6, ve kterých má své zaměstnance, a nabídku služeb rozšířil o výrobu klíčů.

Dříve pan Piskor šil i boty na zakázku, ovšem v současné době se věnuje pouze opravám.

Zajímalo mě, proč v dnešní době, aspoň podle mé osobní zkušenosti, mají i velmi drahé boty nekvalitní podpatky. Pan Piskor odpověděl, že to se týká hlavně bot s úzkými podpatečky a špičatou špičkou. „Zrovna tyto boty se většinou vyrábějí z ne moc kvalitního materiálu. Dříve tento problém skoro nikdo neměl. Mnoho let se vyráběl jeden typ pánských a dámských bot. V současné době se boty vyrábějí a hodně dovážejí z ciziny a je jich mnohem více druhů, každou chvíli se modely mění. Dnes jsou mnozí lidé takoví, že si hodně často kupují nové boty a ty staré pak vyhodí, protože jsou rozšlapané. Ovšem každý u nás zase není na tom tak dobře, aby si každý měsíc mohl kupovat nové boty za dva a půl tisíce korun a ty staré zničené vyhodit. Raději si ty staré samozřejmě nechá opravit,“ říká pan Piskor.
V srpnu roku 2002 Prahu zaplavila tisíciletá voda, která napáchala obrovské škody mimo jiné také v Karlíně. Povodeň zničila i provozovnu pana Piskora. Ten ovšem nelenil a svou opravnu otevřel již za necelé dva měsíce, 15. října. Byl úplně prvním živnostníkem, který dokázal v takto krátkém čase svoji živnost obnovit. Jeho šikovnost a úsilí co nejdříve opět opravovat obuv neunikly ani zájmu médií, takže o něm vyšly články a také poskytl několik rozhovorů do různých časopisů.
Pan Piskor je již třicet let ženatý. Se svojí ženou, která je vyučenou brašnářkou, se seznámil v roce 1976 v Klatovech během studia na středním odborném učilišti. Mají spolu tři děti a tři vnoučata.

Jeho dva synové se věnují stejnému oboru jako on, dcera již několik let žije v Anglii a pracuje v bance jako osobní bankéřka. Jeho rodiče pocházejí z východního Slovenska. Doma se u nich romsky nehovoří a nikdy nehovořilo, takže ani on sám romsky neumí. „Oba synové žijí s Neromkami a má žena je také Neromka. Není to nějaká naše zásada.“ Pravda je, že se pan Piskor se svou rodinou s Romy nikdy moc nestýkali, ale samozřejmě, že pár známých mají. Na mou otázku proč tomu tak je, odpověděl, že neví, nikoho neodsuzuje a nic proti nikomu nemá. Často se panu Piskorovi stává, že mu jeho zákazníci kladou otázku, jaké je vlastně národnosti. Většinou si totiž jeho zákazníci myslí, že je Ind nebo Pakistánec. Pan Piskor jim na jejich otázku hrdě odpovídá, že je Rom a je na to velice hrdý.

Pan Piskor je se svým životem velmi spokojený, protože si splnil svůj sen, že podniká v oboru, který ho odjakživa bavil, a svou práci má rád. „Dnes je podstatné, aby byla jistota, peníze, aby se člověk uživil. A mě toto pro život stačí. Děti jsem vychoval dobře, jsou samostatné a nemusím je podporovat. Vím, že se o sebe dokážou postarat,“ říká pan Piskor.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon