Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Podle Čunka mezi lidovci a SZ spor o Romy není, liší se koncepce

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Rozdílný pohled na řešení situace vystěhovaných romských rodin ze Vsetína není podle vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL) koaliční spor mezi lidovci a zelenými. Neshodu ale označil za “zásadní koncepční spor”. Řekl to dnes novinářům. Ministryně Džamila Stehlíková (SZ) Čunka v pondělí za vystěhování Romů ze Vsetína ostře kritizovala. Původně pro romské rodiny chtěla dotaci, nyní chystá sbírku.

“Jestli se mnozí domnívají, že vznikl krvelačný boj mezi Jiřím Čunkem a Džamilou Stehlíkovou, alias mezi KDU-ČSL a Stranou zelených, tak tomu tak není. Moje priorita je úplně někde jinde než v kritizování práce mých kolegů,” řekl Čunek.

Vsetín, kde byl Čunek starostou, vystěhoval Romy ze zchátralého pavlačového domu v centru loni v říjnu. Většina rodin skončila v kontejnerových domech na okraji města. Část jich radnice přesunula do vsí na Jesenicko a Prostějovsko do polorozpadlých domů. Nemovitosti, v nichž není vždy tekoucí voda či odpad vody, jí mají 20 let splácet. Stehlíková chtěla pro Romy na opravy získat dotaci 1,5 milionu, nyní plánuje sbírku. Státní peníze totiž nelze použít na soukromý majetek.

Čunek dodal, že jeho prioritou není kritizovat práci kolegů z vlády, ale podílet se na přípravě řešení problémů romské komunity v ČR. Vicepremiér připomněl, že podle odborné studie existuje v Česku na 300 chudinských domů či čtvrtí, v nichž žijí převážně Romové. “Tento problém musíme odstraňovat všude, to že jsme začali zrovna ve Vsetíně,…, si vynutila situace,” uvedl. Za vystěhování Romů do kontejnerových domů a do vsí v jiných okresech si odcházející vsetínský starosta loni vysloužil kritiku ochránců lidských.

Ministryně dnes odmítla, že by s Čunkem měla spor. Nedorozumění podle ní vzniklo kvůli tomu, že předseda lidovců byl počátkem týdne v Polsku a informace měl pouze z médií. Sdělovací prostředky prý věc zkreslily. Čunek zas uvedl, že ve sporu se Stehlíkovou není nic osobního. Za vyjádřeními ministryně vidí “kombinaci nezkušenosti a politického názoru z úzké skupiny zelených”.

Do sbírky, z níž by Romové měli bez pevně stanovených podmínek získat peníze na opravy domů, by podle svých slov nepřispěl. Peníze by věnoval tehdy, pokud by se příjemci například na opravách sami finančně podíleli. Podle Čunka budou finance na opravu domů “vyhozené”, pokud se nestanoví jasná pravidla pro jejich získání.

Podle Stehlíkové bude sbírka dlouhodobější a výtěžek poslouží nejen romským rodinám, ale i jiným sociálně ohroženým na Olomoucku a ve Zlínském kraji. “Prvními adepty budou ty dvě romské rodiny, které bydlí na Prostějovsku v nevyhovujících podmínkách,” dodala ministryně. Odhaduje, že by se mohl vybrat víc než milion korun.

Premiér Mirek Topolánek novinářům řekl, že o sporu vláda na svém zasedání nehovořila. “Soukromé aktivity ministrů mě nezajímají,” uvedl. Připomněl tak, že Stehlíková chce pomoci zorganizováním soukromé sbírky. “Spontánní iniciativa je možná. V této chvíli ale nepovažuji za možné uvolnění peněz z rozpočtu,” doplnil premiéra ministr vnitra Ivan Langer.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon