Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Podle šéfa ČSSD Paroubka ministr Kocáb ve vládě zůstane

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek očekává, že ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb (za SZ) ve vládě setrvá. Novinářům dnes řekl, že tím se vyřeší situace v kabinetu, která vznikla po demisi ministra životního prostředí za zelené Jana Dusíka. Premiér Jan Fischer ve středu požádal Paroubka a předsedu ODS Mirka Topolánka, aby mu návrhy k řešení situace podali písemně. Paroubek tak již podle svých slov učinil, blíž se ale nevyjádřil.

Protože Fischer bude do pátku v Bruselu, očekává návrhy politických lídrů počátkem příštího týdne. “Strana zelených 23. března jednostranně odstoupila od podpory vlády, čímž fakticky vypověděla politickou dohodu z dubna 2009, na jejímž základě vznikl současný kabinet,” napsal premiér ve středečním prohlášení.

Zelení vyzvali Kocába v úterý k rezignaci, ten ale požádal všechny strany podílející se na vzniku kabinetu, aby ještě situaci řešily. Obává se vládní krize. Zelení podle Lišky ale s Fischerem “nemají o čem mluvit”, jeho kabinet označují za zdiskreditovaný. Liška si myslí, že Kocáb nakonec rezignaci podá.

Předseda občanských demokratů Mirek Topolánek ještě před Fischerovým prohlášením ve středu ČTK řekl, že je připraven s premiérem jednat. K možnosti dohody je ale skeptický.

Dnešním Hospodářským novinám řekl, že považuje Fischera za slabého premiéra. Uvedl, že nominace Fischera na premiéra byla v danou chvíli logická, ale výsledek je tragický. Fischer s Topolánkem už kvůli jeho předchozímu výroku na svou adresu omezil kontakty na nezbytné pracovní minimum. Dnes Topolánkův rozhovor nekomentoval. “Na výrocích pana Topolánka mi přestalo záležet,” řekl novinářům v Bruselu.

Podle předsedy lidovců Cyrila Svobody zelení téměř po roce od ustavení Fischerovy vlády pochopili, že v ní byli “jakýmisi mouřeníny”. “Odchod zelených potvrzuje, že postoj KDU-ČSL byl dobrý,” řekl. Připomněl, že poslanci, kteří KDU-ČSL reprezentují, vznik vlády nepodpořili.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon