Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Podpora Romů v Praze pokračuje

31. ledna 2012
Čtení na 3 minuty

Dnes vám opět přinášíme aktuality z projektu EQUAL.
Projekt rozvojového partnerství „Podpora Romů v Praze“ s názvem „Podpora celoživotního učení a postupů umožňujících vyloučeným romským komunitám v Praze rovnoprávný přístup na trh práce“ nabízí pražským Romům nejrůznější aktivity,
které jim pomáhají při vstupu a uplatnění se na trhu práce.
Jedná se o dlouhodobý program financovaný z rozpočtu EU a státního rozpočtu České republiky.

Mezi nejzajímavější novinky z posledního období patří bezpochyby kursy na ukončení základního vzdělání, PC kursy a mediální kurs pro mladé Romy.

První ročník dálkového kursu na ukončení základního vzdělání je úspěšně u konce. Na základní škole Havlíčkovo náměstí v Praze 3 proběhl ve školním roce 2006/2007 bezplatný kurs pro uchazeče se zájmem o ukončení základního vzdělání. Základní škola, která je v projektu EQUAL jedním z partnerů příjemce občanského sdružení Slovo 21, organizovala tento unikátní, svého druhu jediný kurs v České republice.

„Základní škola v Praze 3 postupně vytvořila vzdělávací plány jednotlivých předmětů a osnovy pro výuku na ukončení základního vzdělání. Průběh výuky byl veden se zaměřením na žáky z odlišného sociokulturního prostředí
a frekventantům kursu se individuálně věnovali plně kvalifi kovaní a zkušení učitelé,“ uvedla ředitelka školy Irena Meisnerová.

Kurs pro ukončení základního vzdělání probíhal dálkovou formou, žáci docházeli na pravidelné konzultace. K dnešnímu dni úspěšně složilo závěrečnou zkoušku a obdrželo doklad o ukončení vzdělání 9 absolventů. Většina z nich již podala přihlášku a byla přijata na učební obor nebo střední školu.„ Absolventům kursu se velmi zvýšila možnost dalšího vzdělávání a šance uplatnit se na trhu práce,“ dodala Irena Meisnerová.
Základní škola má kvalifi kaci k těmto kursům ze školského zákona, vzhledem ke specifi čnosti tohoto kursu žádala o povolení Městskou část Praha 3 a MHMP, které obdržela i na příští rok, kdy zahájí další běh.

V září 2007 tedy škola otevírá další bezplatný kurs pro uchazeče o ukončení základního vzdělání. Zájemci z Prahy se mohou již teď hlásit na adrese školy nebo u ředitelky školy. Vzhledem k velkému počtu mimopražských zájemců plánuje základní škola v rámci dalších projektů rozšířit kursy na ukončení základního vzdělání i do dalších měst.

Další partner projektu, občanské sdružení Romea, v rámci projektu úspěšně pokračuje s PC kursy a mediálním kursem pro mladé Romy.

Dne 4. června 2007 proběhla v Internetovém centru Romea v Moravské ulici na pražských Vinohradech poslední hodina již třetího běhu PC kursů pro mladé Romy z Prahy. Lekce úspěšně absolvovalo 6 z 10ti přihlášených
účastníků. Za všechny tři běhy PC kursu tak získalo osvědčení již 17 kursistů. Osvojili si základní obsluhu a práci s počítačem, naučili se ovládat operační systém Windows a programy MS Offi ce – Word, Excel, Outlook, Internet Explorer a Power Point.
„PC kursy otevírají absolventům nové možnosti v zaměstnání a dalším vzdělávání. Jako výrazná podpora na trhu práce se kursy projevily již u 5ti absolvent ů, kterým se po jejich absolvování podařilo získat zaměstnání. Poslední běh PC kursů pro začátečníky chystá Romea na začátek září,“ řekl Adam Pospíšil, koordinátor projektu.

Dne 2. dubna nastoupili dva studenti mediálního kursu na pilotní stáž do redakce zpravodajství České televize. Začala tím další fáze přípravy jedenácti kursistů na práci v oblasti médií.
Claudii Lavičkovou a Tomáše Bystrého přijal šéf zpravodajství ČT Zdeněk Šámal na pilotní třítýdenní stáž, během níž mají možnost seznámit se s principy práce v televizním zpravodajství. Vyst řídají postupně několik pořadů, ve kterých budou absolvovat celodenní proces přípravy a realizace vysílání. Po uplynutí zkušební doby budou mít studenti možnost ve stáži pokračovat.
Další studenti absolvují praxe v redakci časopisu Romano voďi, který vydává Občanské sdružení Romea, a 3 kursistky nastoupí v červnu na měsíční stáž do Českého rozhlasu. Mediální kurs probíhá od března 2006 formou víkendových výukových bloků. Součástí studijního plánu jsou předměty úzce související s teorií i praxí novinářské práce – např. český jazyk, práce s PC, publicistické žánry, sociologie, rétorika, rozhlasová tvorba, televizní tvorba atd. V kursu vyučují renomovaní lektoři jako Jiřina Šiklová, Libor Dvořák, Aleš Vrzák a další.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon