Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Policejní asistence ve městě Brně

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Službu policejní asistence v Brně vykonávají v současné době dvě romské policejní asistentky pod vedením koordinátorky. V rámci uvedené služby je rovněž poskytováno odborné právní poradenství pro klienty. Služba policejní asistence je poskytována v úzké spolupráci s PČR v lokalitách Brno-sever, Brno-jih, Brno-střed. Policejní asistentky v Brně byly vybrány na základě výběrového řízení. Následně absolvovaly odborný zácvik na předem vytipovaných obvodních odděleních PČR Brno-sever, Brno-střed, Brno-Komárov. V současné době se zúčastňují akreditovaného „Vzdělávacího programu Drom pro terénní sociální pracovníky“.
Jedním ze základních cílů policejní asistence je napomoci eliminaci kriminality a sociálně patologických jevů v sociálně vyloučených lokalitách, a to jak kriminality, při níž se obyvatelé těchto lokalit stávají oběťmi trestné činnosti, tak i kriminality, kterou sami páchají. Při poskytování této služby jde o vzájemné oboustranné poznávání romské komunity a příslušníků PČR a odbourávání předsudků a získávání vzájemné důvěry.

Ze zkušeností a poznatků romského střediska Drom a společných závěrů při jednáních se zástupci PČR se služba v Brně zaměřila zejména do oblastí trestné činnosti dětí a mládeže.

Na základě dosavadního monitorování a vyhodnocování činnosti policejních asistentek v Brně vyplynuly nejčastěji realizované úkony ve spolupráci s PČR: zprostředkování kontaktu klientů s PČR; doprovod klienta na PČR; pomoc při doručování písemností apod.; účast na preventivních aktivitách (akce ve školách, v neziskových organizacích atd.); společné obchůzky ve výše zmiňovaných lokalitách aj.

V rámci tiskové konference budou policejní asistentky oceněny za zásluhy o bezpečnost ve městě Brně pamětními plaketami, které předá ředitel PČR Městského ředitelství Brno.

Služba policejní asistence v Brně je poskytována na základě smlouvy, která byla uzavřena dne 15. 9. 2006 mezi organizacemi Drom, romské středisko a Občanským sdružením Vzájemné soužití. Jedná se o jednu ze služeb projektu „Klíč ke změně“, jehož realizátorem a příjemcem dotace ESF v ČR je Občanské sdružení Vzájemné soužití.

Romská policejní asistence v Brně probíhá v souladu s programem policejní asistence v Ostravě realizovaným O.s. Vzájemné soužití. Hlavní koordinace a řízení spadá do kompetencí O.s. Vzájemné soužití, které se policejní asistencí zabývá od roku 2003. Impulsem pro zahájení této aktivity byla problematika lichvářství v romské komunitě.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon