Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Polský europoslanec Giertych vydal kontroverzní knihu s logem EP

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Evropský parlament se snaží urovnat skandál, který vyvolala čerstvá publikace jeho polského poslance Macieje Giertycha. Brožura s názvem Válka civilizací v Evropě, která obsahuje rasistické výroky a další velmi kontroverzní pasáže, totiž byla vytištěna s logem parlamentu na obálce a měla být proplacena z veřejných peněz. Mluvčí EP Jaume Duch již v pátek uvedl, že Giertychova žádost o dotaci na výrobu brožury byla zamítnuta.

Za “antisemitský” označil Giertychův text francouzský deník Libération, v pátek jeho obsah odsoudila Evropská komise a předseda parlamentu Hans-Gert Pöttering nařídil co nejrychleji vyšetřit, zda byly na jeho tisk skutečně použity peníze z parlamentního rozpočtu.

“Nemůžete žádat poslance, aby předem předložili to, co chtějí publikovat. Svoboda slova je pro Evropský parlament velice důležitá,” řekla Pötteringova mluvčí internetovému serveru EUObserver.

Mluvčí EP ve svém prohlášení ale uvedl, že obsah všech tiskovin, které se ucházejí o grant, parlament zkoumá. Giertychovu žádost o financování publikace podle mluvčího parlament odmítl, protože “nebyla v souladu s pravidly sněmovny”.

Sedmdesátiletý europoslenec Giertych – původním vzděláním biolog – je vlivným členem polské ultrakonzervativní strany Liga polských rodin a otcem současného polského ministra školství Romana Giertycha. Brožuru, kterou dal vyrobit v nákladu 1000 kusů prý rozesílá svým kolegům a nabízí ji ke stažení také na svých oficiálních webových stránkách.

V textu se Giertych odvolává na teorii polského historika Felikse Koneczného o definici civilizací. Svou vlastní – latinskou – civilizaci Giertych glorifikuje jako nejpokročilejší, k těm dalším, například byzantské nebo židovské, se naproti tomu staví velmi kriticky.

V pasáži věnované židovství se tak lze dočíst, že Židé “dávají přednost tomu, žít odděleně… a sami si vytvářejí vlastní ghetta”. Rusové zase podle Giertycha mají vlivem byzantské civilizace tendenci k absolutnímu podřízení a “hlasují tak, jak jim jejich vládce přikáže”.

Podle poslance je třeba naši civilizaci “aktivně bránit”, nejlépe řádnou výchovou dětí. Giertych už dříve na půdě evropského parlamentu popíral teorii evoluce a na stránkách své publikace opět zatracuje “vyučování biologie…, která umenšuje roli Stvořitele”. Brojí také proti “indoktrinaci” sexuální výchovou, upřednostňování ateistických autorů v učebnicích a proti “nemorální hudbě”.

Podle Pötteringa jsou vyjádření “založená na rasové diskriminaci nebo antisemitismu nepřijatelná a zcela v rozporu se základními evropskými hodnotami”. O rasové a národnostní nesnášenlivosti se přitom na půdě sněmovny nediskutuje jen v souvislosti s “aférou Giertych”. Minulý měsíc totiž v EP vznikla nová krajně pravicová frakce, jejíž předseda Bruno Gollnisch byl ve Francii odsouzen k vysoké pokutě za zpochybňování holokaustu.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon