Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Pomáhám dětem rozvíjet jejich sny

31. ledna 2012
Čtení na 3 minuty

V dnešní rubrice spolu poputujeme za romskou duší pětatřicetileté Moniky Demeterové, charizmatické a stále optimistické terénní sociální pracovnice občanského sdružení R-MOSTY.

Monika Demeterová se narodila a žije v Praze. Již druhým rokem pracuje jako terénní sociální pracovnice a lektorka v nízkoprahovém klubu občanského sdružení R–Mosty, které sídlí v základní škole na Havlíčkově náměstí na Praze 3. Jejími klienty jsou převážně romské rodiny. „Klientům nejčastěji pomáhám s vyplňováním různých dotazníků, s právním a sociálním poradenstvím, což je spojené s mojí prací v terénu.“ Její nadřízenou je Pavlína Radlová, která pracuje ve sdružení jako vedoucí sociálního poradenství. „Nejvíce mě baví lektorská činnost v klubu R-Mosty, který je určen všem dětem od dvanácti do sedmnácti let a funguje ve všední dny od dvou hodin odpoledne do sedmi,“ vysvětluje Monika.
Asi by málokdo hádal, že Monika má již skoro dospělé děti. „Mám dva syny, jednomu je šestnáct a druhému sedmnáct let, oba navštěvují klub, ve kterém pracuji. Schází se tu jejich vrstevníci, rozumějí si s nimi a jsou tu, jak s oblibou říkám, pod dozorem,“ usmívá se Monika a dodává: „Můj starší syn Martin v klubu o. s. R-Mosty vedl kytarový kroužek, podařilo se mu dát dohromady romskou kapelu, která později vystupovala na různých společenských akcích a dokonce vyhrála soutěž Talent roku. Mohu říct, že jsem na něj pyšná. Já v klubu zařizuju nejrůznější druhy akcí. Děti mohou kdykoliv přijít a kdykoliv odejít.“ Podle Moničiných slov klub není jen místem odpočinku a zábavy, ale i poradenským místem. Snaží se dětem pomoci v nejrůznějších, pro ně těžkých situacích. „Pomáháme kromě jiného i s doučováním, pořádáme kurzy, přednášky, workshopy, školení, brigády, kroužky, a mnoha jinými činnostmi se dětem snažíme pomoci rozvíjet jejich zájmy ba dokonce jejich pohled na budoucí zaměstnání. Dokonce jsem na jejich výslovné přání sehnala lektorku tance, založil se tu dětský taneční kroužek a myslím, že jim to spolu jde skvěle,“ usmívá se a dodává: „Pro děti je Klub výbornou variantou jak příjemně naložit s volným časem. Myslím, že se k nám žižkovské děti velice rádi vrací už jen proto, že se jim opravdu věnujeme. Práce s dětmi mě maximálně naplňuje a mám při ní pocit, že jim ze sebe i něco dávám.“ Moniku a jejího mladšího sourozence vychovával jejich otec, s matkou se rozvedli, když bylo Monice pouhých dvanáct let.


Nějakou dobu bydleli v Praze a otec později, když měla Monika dvě děti, které také sama vychovávala, koupil dům na vesnici ve Zlonicích, kde většinou bydlela sama s dětmi. Dům jim později vyhořel vinou místních lidí. „Bohužel, někteří obyvatelé si nepřáli, abychom tam s nimi i nadále žili,“ vzpomíná se smutkem Monika a já tuším, že o tom nechce dál hovořit. Monika spolu s dětmi poté žila nějakou dobu v Hradci Králové, kde si našla podnájem. „V té době jsem se nějaký čas živila vykládáním karet na živnostenský list. Začínala jsem mít celkem velkou klientelu.“ Otec Moniky žije již delší dobu v Americe. Její bratr se odstěhoval zpět do Prahy, kde se později oženil.


Nejvíce mě překvapilo, že je Monika Demeterová z muzikantské rodiny, mezi Romy jsou známí jako „Sidorovci“. Jako dvanáctiletá holka tančila jako sólová tanečnice tradiční romské tance v souboru Khamoro spolu se svým bratrancem Láďou Demeterem, přezdívaným „Žabák“, který je velice uznávaným muzikantem a zakladatelem známé skupiny Bengas. Khamoro bylo v té době mezi Romy velice známé. Každý, kdo se chtěl seriózně pobavit, zašel se podívat na taneční soubor Khamoro, který jako jiné soubory cestovalo po České republice. Monika v souboru působila do svých sedmnácti let. „Poté, co se soubor rozpadl, vznikla vinárna pod stejným názvem, která snad mezi Romy byla ještě známější. Vzpomínám si na živou kapelu, nádhernou atmosféru… škoda, že to už není,“ vzpomíná Monika a dodává: „V současné době vinárna Khamoro neexistuje, část mé rodiny odjela do Austrálie.“ Kromě toho, že Monika působí jako lektorka a terénní pracovnice, si zahrála například ve filmu Radikální řez nebo ve snímku Kdo se bojí, utíká. Její již zesnulý strýc František Demeter byl známým spisovatelem, který například napsal knihu Zlatý Sidorius.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon