Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Popírač holokaustu Zündel dostal pět let vězení

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Nejznámější německý popírač holokaustu Ernst Zündel byl dnes zemským soudem v Mannheimu odsouzen na pět let do vězení. Soud tak vyhověl požadavku státního zástupce a dal Zündelovi nejvyšší možný trest.

Sedmašedesátiletý Zündel žil dříve v USA a v Kanadě, odkud byl v roce 2005 vydán do Německa. V listopadu téhož roku s ním byl zahájen v Mannheimu proces, který se však opakovaně odkládal pro potíže s určením obhájců. Zündel jich měl hned několik, ale soud některé z nich označil za nepřijatelné.

Žalobce Andreas Grossmann v závěrečné řeči poukázal na to, že Zündel dlouhodobě a soustavně popírá ve svých spisech i na webové stránce nezvratně prokázanou skutečnost, že němečtí nacisté zahubili miliony Židů. Zdůraznil, že společnost musí být před takovými osobami, jako je Zündel, chráněna.

Obhájci naopak žádali zproštění obžaloby a propuštění svého mandanta. Sám Zündel před soudem nepromluvil a zřekl se i práva na závěrečné slovo.

Zündel má mezi krajně pravicovými kruhy ve světě řadu stoupenců, kteří argumentují tím, že pouze uplatňuje své právo na svobodu mínění. Také v ČR byl za podporu Zündela a šíření jeho názorů loni odsouzen ke dvěma letům vězení s podmíněným odkladem na čtyři roky dvaadvacetiletý Antonín Čermák, který uspořádal před německým velvyslanectvím demonstraci za jeho propuštění.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon