Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Portréty romských spisovatelů od pondělka v Letech u Písku

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Od pondělí 5. září bude v Inforcentru KP Lety k vidění výstava portrétů romských spisovatelů Lačho lav sar maro (Dobré slovo je jako chleba). Výstava potrvá do konce října.

Patnáctka černobílých portrétů Lukáše Houdka představuje méně známou součást českého literárního světa – tvorbu Romů. A to nejen obrazem, ale i slovem, které v podobě úryvků z díla autorů doplňují každou fotografii. Vedle etablovaných tvůrců, jež na svém kontě mají nejednu knihu jako básník Vlado Oláh či prozaička Erika Oláhová, snímky zachycují i debutanty Ivetu Kováčovou či Renátu Berkyovou.

Romista a fotograf Lukáš Houdek portrétoval na konci roku 2010 romské básníky a prozaiky z Česka a Slovenska pro cyklus Šukar laviben le Romendar (Krásná slova Romů) v rámci projektu Romštinou k úctě a toleranci, kterou realizovalo sdružení ROMEA v rámci Programu implementace Evropské charty regionálních a menšinových jazyků 2010 financovaným Úřadem vlády ČR.

Cílem výstavy je seznámit veřejnost s existencí a podobou literatury Romů tím, že je výstava prezentována ve veřejném prostoru – nejčastěji se jedná o kavárny a jiná volnočasová místa. Slavnostní otevření výstavy bývá spojováno s autorským čtením vybraných portrétovaných autorů doplněné o odborný kontext v podání některého z romistů.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon