Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Poslanecká sněmovna odložila schvalování návrhů na řešení situace v sociálně vyloučených lokalitách

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky odložila schvalování návrhů Ústeckého kraje na řešení situace v sociálně vyloučených lokalitách. Poslanci včera večer, tedy 13.12., sice zahájili projednávání takzvaného ústeckého balíčku, který vláda doporučila zamítnout, po půlhodinovém projevu hejtmanky Jany Vaňhové (ČSSD) ale dali přednost debatě s premiérem Petrem Nečasem (ODS) o případné české pomoci eurozóně.

Trojici zákonných úprav Ústecký kraj předložil v souvislosti s problémy na Šluknovsku. Kromě zákona o sociálním bydlení pro lidi v hmotné nouzi navrhl také posuzovat opakované přestupky jako trestný čin a obcím více pravomocí regulovat počet a umístění heren a videoterminálů. O náhradním termínu projednávání má sněmovna rozhodnout dnes.

Poslankyně Jana Vaňhová ve svém projevu mimo jiné uvedla, že ústecké návrhy mají “zásadní význam pro regulaci aktuálních sociálních problémů” a že nečinnost by mohla vést k eskalaci extremistických řešení. Podotkla, že návrhy mají podle průzkumu veřejného mínění v regionu devadesátiprocentní podporu obyvatel. Vaňhová se na rozdíl od vlády domnívá, že návrh o sociálním bydlení je kompatibilní s komplexním řešením sociálního bydlení podle vládní Koncepce bydlení ČR do roku 2020.

Předloha ústeckého kraje počítala s tím, že nájemné v sociálních bytech by nesmělo překročit maximální částku podle zákona o jednostranném zvyšování nájemného z bytu, byť platnost této normy skončí příští rok. Obce by podle předlohy měly disponovat takzvaným sociálním bytovým fondem pro sociálně slabé, který by zahrnoval obecní i soukromé byty.

Kraj předlohy připravil podle Vaňhové na žádost tamních starostů, podle nichž stát neřeší dostatečně problémy související se sociálně vyloučenými lokalitami. Napětí mezi starousedlíky a Romy vypuklo na severu Čech v srpnu po napadeních místních lidí v Novém Boru a Rumburku. Obyvatelé Rumburku a především Varnsdorfu kvůli situaci v regionu řadu týdnů po sobě pravidelně demonstrovali, na akcích se podle policie snažila zviditelnit i extremistická hnutí.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon