Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Poslední dozvuky Karnevalu rozmanitosti

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Ačkoliv se již ve třinácti českých městech chýlí mnohažánrový festival s podtitulem Dialog kultur k závěru, nabízíme ještě několik posledních událostí, které stojí za to neminout. Všechny snímky se promítají od 18 hodin.


V Českých Budějovicích bude prostorem pro zhlédnutí následujících dokumentů Kinokavárna Kotva. 21. listopadu tam proběhne komponovaný večer divadla a filmu. Úvod bude patřit polskému snímku „Jak motýl“ o tělesně postiženém chlapci. Přemek do svých šesti let věřil, že je stejný jako ostatní a že jeho matka rozumí skřekům, které on sám považuje za odpovědi. Postupně ale zjistil, že nikdo netuší, že je duševně zcela v pořádku. Až po mnoha letech strávených v ústavu objevila terapeutka signály, které k ní Přemek vysílal. Chlapec v šestnácti letech poprvé začal komunikovat se svým okolím, a dokonce psát básně. Od 18.45 dostane prostor Charitní amatérské divadlo s hrou „Holo beat“. Ve 20 hodin začíná projekce švédského snímku „Sářin svět“. Sára se ve svých třiceti letech stěhuje do vlastního bytu, jede na první dovolenou bez rodičů, má práci, která ji baví. To, co je pro její vrstevnice už dávno samozřejmostí, je pro lehce mentálně postiženou Sáru objevováním nového světa.
V královehradeckém Modrém pomeranči bude 21. listopadu promítnut izraelský film „Most přes Wadi“. V kraji Wadi, který se nachází ve středu Izraele, žijí v těsné blízkosti Židé a Arabové. Po desítkách let násilných konfliktů se společně rozhodli založit dvojjazyčnou a národnostně smíšenou školu pro své děti. Situace je složitá jak pro dospělé, tak pro děti samotné, které čeká buď cesta tolerance, nebo zášti předchozích generací. 28. listopadu proběhne v témže prostoru projekce výše zmíněného filmu Sářin svět. V Hradci Králové festival uzavře americký dokument „Černobílá škola v Little Rock“. Proběhne 29. listopadu v AC klubu. V září 1957 nastoupili za přítomnosti televizních kamer ke studiu na střední škole v arkansaském městě Little Rock první černí studující, které přihlížejícím davem provedla policejní ochranka. O padesát let později jsou ve třídách, na chodbách či ve školní jídelně k vidění Američani i Afroameričani – ovšem téměř bezvýhradně v jednobarevných skupinkách.
V olomouckém nízkoprahovém klubu KudyKam bude 29. listopadu promítnut americký snímek „Ďáblovo hřiště“. Uprostřed nejmodernější civilizace žijí v USA lidé, kteří se všeho vzdávají ve prospěch prostého života ve víře. Po dosažení šestnácti let však dostávají mladiství příslušníci této komunity křesťanů možnost okusit všech svodů okolního světa – ďáblova hřiště.
Nízkoprahový klub Open House uvede 22. listopadu slovenský dokument „Soňa a její rodina“. Časosběrný dokument sleduje ve dvou letech jednu z rodin z romské osady Rudňany. Přináší intimní pohled do života Soni, matky čtrnácti dětí a milující manželky, ženy silné a inteligentní, ale i bezmocné v kontextu každodenní starosti o obživu. Film sleduje její boj s mimořádně nuznými podmínkami. 27. listopadu pak festival v Olomouci uzavírá polský snímek „Jak motýl“.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon