Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Pouť na Svatém Kopečku proběhne již potřinácté

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Připravuje se již 13. ročník Romské pouti, již pořádá Charita Olomouc. Konat se bude 17.září a zahájena by měla být podle organizátorů pěším průvodem alejí ze Samotišek k bazilice Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku u Olomouce. Souběžně pracovníci Charity Olomouc připravili souběžný program v bazilice. Poutníci, kteří se nezúčastní průvodu, mohou v tomto chrámu přistoupit ke zpovědi nebo se modlit.

Pouť na Svatém kopečku u Olomouce má v Čechách dlouhý charakter. Romové v České republice v naprosté většině věří v křesťanství a jejich víra je dosti silná. Na pouť se proto sjíždějí, i proto, že podobných příležitostí v naší zemi mnoho není, z různých částí republiky. Nejoblíbenější je mezi nimi ta část pouti, kdy se průvodem dojde do baziliky a tam začne mše svatá. Zaznívají písně a modlitby v romském jazyce i netradičně pojaté kázaní.

Bazilika Panny Marie na Svatém Kopečku leží asi 5 km severovýchodním směrem od Olomouce. V současnosti je Svatý Kopeček cílem obdivovatelů barokní krásy, mnoha poutníků a také srdcem farnosti, kde se odehrávají ta nejcennější tajemství víry.

znik poutního místa je spojen se jménem zámožného olomouckého obchodníka s vínem Jana Andrýska (žil v letech 1595-1673), který slíbil postavit na kopci nad Olomoucí, tehdy zvaném Svatá hora, malou kapli. Legenda říká, že při vyhledávání místa pro budoucí kapli přišel na pahorek podobající se místu, na němž se mu Matka Boží zjevila ve snu. Již záhy bylo toto místo svědkem vyslyšení modliteb a trápení lidí, kteří je sem přicházeli ve víře odevzdat. V průběhu dějin věhlas zdejšího místa stoupal a časem byla Panna Maria na Svatém Kopečku vzývána a uctívána jako Královna Moravy.

Výstavbou kaple (vysvěcené r. 1633) postavené na pozemku premonstrátského opatství Klášterní Hradisko u Olomouce začíná trvalé sepětí budoucího poutního místa s premonstrátskou řeholní komunitou, která zde působila od r. 1151. Klášter byl na tomto místě založen v r. 1078 olomouckým údělným knížetem Ottou Sličným; do r. 1149 zde byli břevnovští benediktini. Roku 1995 byl kostel povýšen na “baziliku minor”.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon