Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Pravicoví extremisté se opět chystají do Přerova

06. února 2012
Čtení na 3 minuty

Pravicoví radikálové se přesně po roce, tedy v červnu, hodlají opět vrátit do Přerova. Členové Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) už nyní nahlásili na magistrátu svůj mítink v centru města, který by se měl uskutečnit v polovině června. Jejich loňská přítomnost v Přerově stála policii i magistrát více než milion korun, které padly na rozsáhlá bezpečnostní opatření. Nasazeno bylo tehdy přes 700 policistů.

"Shromáždění nám strana nahlásila na 17. června. Uskutečnit by se mělo na náměstí Svobody a účastnit by se jej mělo na 200 až 300 lidí. Tentokrát by mělo jít pouze o shromáždění, nikoliv o následný pochod. Magistrát se touto žádostí ještě nezabýval," řekl dnes ČTK mluvčí radnice Bohuslav Přidal.

O plánovaném příjezdu pravicových radikálů jsou už informováni policisté. "Pokud magistrát mítink nezakáže a proběhne, po zkušenostech z roku 2009 a z loňského roku se na něj připravíme tak, abychom zajistili veřejný pořádek jako loni," řekl novinářům šéf přerovské policie Martin Lebduška.

Extremisté naposledy pochodovali Přerovem loni 25. června. Příjezd do Přerova zdůvodnili údajnými častými rasovými útoky ze strany přerovské romské menšiny. Do Přerova tehdy přijelo zhruba 200 členů a příznivců DSSS, v Husově ulici bylo podle odhadu policistů tehdy přítomno až 300 Romů, nechyběla tam ani zhruba stovka členů Antify.

Extremisté si před rokem svůj pochod naplánovali napříč přerovskými romskými lokalitami. Při příchodu do Husovy ulice, kde už čekalo několik stovek Romů, se oba tábory dostaly od sebe na vzdálenost zhruba 30 metrů. Policejním těžkooděncům se je podařilo od sebe oddělit. Kromě drobnějších šarvátek extremistů s policisty policejní kordon vážnějším incidentům zabránil.

Kvůli plánovanému mítinku a shromáždění se do města sjela loni policie ze šesti krajů. Město bylo tehdejší demonstrací zcela paralyzováno, v centru byla zastavena veškerá doprava. Dění ze vzduchu neustále monitoroval vrtulník. Policisté při osobních kontrolách všech účastníků shromáždění DSSS zabavili jednu legálně drženou střelnou zbraň, dva teleskopické obušky, tři menší nože, několik tyčí a jeden boxer. Nikoho nezatkli.

Vedle příznivců Dělnické strany sociální spravedlnosti měli svoji akci na inkriminovanou sobotu v loňském roce naplánovanou v Přerově také místní Romové. Ve dvorním traktu Husovy ulice, kterou příznivci dělnické strany rovněž prošli, se sešli na svůj mítink a koncert.

"Chceme místním pomoci vyjádřit jejich nesouhlas s ideologií a způsobem, kterým ji dělnická strana propaguje. Uvědomujeme si určitá rizika ve spojitosti s tím, že kolem nás budou extrémisté procházet," uvedl tenkrát za organizátory Richard Kořínek ze společnosti Člověk v tísni.

Svoji podporu jim tenkrát přijeli vyjádřit  arcibiskup Jan Graubner, pater František Lizna, europoslanec Jan Březina či primátor Přerova JiříLajtoch

Richard Kořínek se o záměru DSSS vrátit se do Přerova dozvěděl až od našeho serveru Romea.cz.  "Slyším to teď od vás poprvé. Určitě se tím budeme zabývat. "Mají právo vyjádřit svůj názor, ale ocenil bych, kdyby ho vyjadřovali jiným způsobem, aby u toho nemusela asistovat policie a aby svým vyjadřováním neomezovali spoustu dalších lidí. Pokud přijedou, budeme určitě intenzivně uvažovat o akci slušných občanů, jako loni," řekl pro Romea.cz Richard Kořínek.

DSSS je pokračovatelkou Dělnické strany, kterou před časem rozpustil Nejvyšší správní soud. V programu, idejích a symbolech strany nalezl xenofobní a šovinistické prvky, rasistický podtext a návaznost na nacionální socialismus.

Jedna z významných členek Lucie Šlégrová nedávno prostřednictvím svého akvokáta Petra Kočího podala stížnost na soudního znalce pro extremismus Michala Mazla kvůli jeho údajné podjatosti zapříčiněné jeho údajným židovským původem, který Mazel, patřící k pětici soudních znalců na extremismus z celkového počtu deseti tisíc soudních znalců, odmítl. Současně však z řad soudních znalců odešel. I na svém blogu napsal, že je celou dobu zastrašován, je mu vyhrožováno ze strany extremistů. 

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon