Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Předsedkyně Svazu bojovníků za svobodu varovala před neonacismem

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Předsedkyně Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS) Anděla Dvořáková se obává, že v Evropě i České republice se rozmáhá neofašismus a neonacismus. Svaz proti tomu bojuje, podle ní však “tlak na druhý odboj dosáhl tak nebývalé síly, že ohrožuje samu existenci Českého svazu bojovníků za svobodu”.

Dvořáková to dnes řekla účastníkům slavnostního shromáždění, které se při příležitosti 89. výročí vzniku Československa konalo v Pantheonu Národního muzea. Akce se zúčastnili i zástupci armády, parlamentu a další představitelé státu.

Ke shromážděným promluvil mimo jiné i předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Politiku dialogů podle něj nahradila politika konfrontace a někdy i osobní nevraživosti. Podle Miroslavy Němcové (ODS), místopředsedkyně sněmovny, jsou ideály první republiky – tedy osobní svobody, demokratické správy veřejných věcí, tvůrčí společenské atmosféry, efektivního hospodaření a důrazu na vzdělání a osobní odpovědnost – důležité i v dnešní době.

Dvořáková ve své řeči hovořila o nebezpečí neofašismu. Evropa si ho podle ní uvědomuje. “A tak Evropská unie vyžaduje posilování národní identity. U nás však každý projev národní hrdosti je označován za nacionalismu či šovinismus,” řekla. Prohlásila, že hrdinství, odvaha, znalosti, “hájení historické pravdy” a vůbec jakákoli výjimečnost českou společnost dráždí. “Dotyčný se stává terčem útoků slovních a někdy i fyzických, i já,” uvedla.

Odbojáři jsou podle ní pro některé lidi snadným terčem a společnost prý tuto kritiku ráda slyší a dává jí prostor. “Nikdo z politiků však nedomýšlí, že tím otevírá cestu k realizaci myšlenek landsmanšaftu a rozmáhajícího se neonacismu,” uvedla. Svaz proti tomu podle ní bojuje, a proto se staví proti úmyslu radikálů uskutečnit pochod někdejší pražskou židovskou čtvrtí. Zamýšlený pochod ale odmítla i drtivá většina českých politiků.

Organizaci politických vězňů z období nacismu provázely v uplynulých letech i některé spory. Část politických vězňů v čele s Oldřichem Stránským si tento měsíc založila novou organizaci s názvem Svaz osvobozených politických vězňů a pozůstalých. Důvodem byl podle Stránského především nesouhlas s tím, jak funguje a jaké má názory na německou problematiku vedení ČSBS, jemuž předsedá právě Dvořáková. “Je zapotřebí spolu mluvit, a ne na sebe ukazovat – ty jsi vrah a my jsme ti dobří,” řekl nedávno bývalý vězeň z koncentračních táborů Stránský, který přišel za války o většinu příbuzných. Nacisté je připravili o život kvůli židovskému původu.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon