Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Komentáře

Předsudek je způsob myšlení pro líné mozky

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Málokdo se přizná, že je rasista. Projevy rasismu nejsou dnes něčím zvláštním. Rasistické předsudky byly po staletí dokonce součástí křesťanského myšlení.


Již v prvním století po Kristu nechtěli křesťané z Židů přijímat své původně pohanské bratry a sestry. V poslední době se rasismus stal jedním z nejdiskutovanějších problémů – pomysleme jen na osudy Židů, černochů nebo Romů.

Naše předsudky jsou mnohdy skutečně kruté a bezohledné. Někdy musí dojít k tragédii, než si člověk uvědomí, že dělat rozdíly mezi lidmi je špatné. Před několika lety jsem četl o řidiči kamionu, který byl bigotním, tradičním věřícím; nemohl vystát lidi černé pleti.

Jednou ráno měl se svou cisternou havárii a celý kamion začal hořet. O týden později se probral v nemocnici z bezvědomí. Hleděl do očí černocha, který mu před několika dny zachránil život. Dozvěděl se, že tento muž pomocí svého kabátu a holých rukou uhasil plameny na jeho hořícím těle. Po tváři mu stékaly slzy. Děkoval svému zachránci za jeho hrdinský a nezištný čin. Nečekejme na tragédii, aby nám otevřela oči. Mějme na mysli, že předsudek je způsob myšlení pro líné mozky.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon