Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Přerov schválil kupní smlouvu na prodej zdevastovaných domů

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Přerovští radní schválili kupní smlouvu na prodej zdevastované lokality ve Škodově ulici, kterou v převážné míře obývají Romové. Komplex s bytovými domy získá za 1,5 milionu korun firma Immofin, řekl dnes ČTK mluvčí přerovské radnice Bohuslav Přidal. S prodejem již dříve souhlasili přerovští zastupitelé. Do proměny lokality, která obnáší i zboření bytových domů, se hodlá pustit příští rok.

“Smlouva specifikuje i veškeré požadavky, které si dali zastupitelé. Jde například o to, aby na místě vznikly byty. Celá akce by měla být zahájena do dvou let a dokončena do deseti let,” řekl Přidal.

Zástupci firmy Immofin se hodlají v příštích dnech pustit do hledání nového ubytování pro tamní obyvatele. V lokalitě je 81 bytů, z nichž 55 je obsazených. V bytech však žijí často početné rodiny, takže novou střechu nad hlavou bude muset po městě najít několik set lidí. “Před měsícem jsme převzali doklady o obyvatelích ulice, které jsou nyní u naší advokátky. V příštích dnech začneme řešit postup. S lidmi budeme řešit náhradní bydlení individuálně. Poté začneme postupně lokalitu bourat,” řekl dnes ČTK zástupce firmy Immofin Bohumil Chodil.

O prodeji zdevastované lokality u vlakového nádraží, které se Přerované kvůli obavám raději vyhýbají, rozhodli zastupitelé v polovině dubna. Zasedání tehdy provázela dusná a velmi napjatá atmosféra, kdy na sebe křičeli Romové a zástupci majoritní společnosti. “Chceme bydlet v Přerově a nikoliv mimo, máme z toho strach,” uvedl jeden z Romů. Podle Chodila však firma ve spolupráci s městem vybere lokalitu na území Přerova, kde vybuduje nové byty.

O případ se zajímá ministryně bez portfeje Džamila Stehlíková, která osobně dojela i na zasedání zastupitelů. V rozhovoru pro ČTK tehdy označila krok města za rázný řez. Ocenila však, že ve smlouvě je zakotveno, že se firma musí o nájemníky postarat.

S možností domy prodat soukromému vlastníkovi přišlo již minulé vedení města. Plán přeměny této lokality mělo zastupitelstvo projednat již v říjnu loňského roku, vedení města se nakonec i kvůli kritice rozhodlo ponechat rozhodnutí až po komunálních volbách.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon