Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Proces s lidmi viněnými z propagace neonacismu se musí opakovat

31. ledna 2012
Čtení na 3 minuty

Proces s osmi lidmi, kteří čelí obvinění z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka, se bude opakovat. Právní moci totiž nabylo usnesení z konce prosince, jímž se dosavadní předsedkyně trestního senátu Věra Bártová vyloučila pro podjatost. ČTK to řekl předseda Obvodního soudu pro Prahu 1 Libor Vávra s tím, že kauzu bude mít nyní na starosti on. V případu jde o údajnou propagaci neonacismu, například uskupení Národní odpor (NO), nebo pořádání neonacistických akcí.

Bártová se vyloučila pro podjatost v návaznosti na kritiku, které čelila například ze strany sdružení K213. Sdružení soudu zaslalo vyjádření, v němž mimo jiné uvedlo, že pokud byla soudkyně členkou KSČ, jde o skutečnost “neslučitelnou se spravedlivým souzením takzvaných neonacistů”. Bártová ve svém usnesení bývalé členství v KSČ přiznala. Napsala, že v důsledku vytýkaného neobjektivního vedení procesu a bývalého členství v KSČ “se cítí být natolik negativně ovlivněna takovýmito názory a závěry namířenými proti její osobě, že nemůže zodpovědně zaručit maximální míru objektivity rozhodování, která byla a je jedním ze základních principů její činnosti”.

Obžaloba v případu popisuje čtyři skutky, všichni stíhaní vinu před soudem v minulosti vesměs odmítli. První skutek se týká toho, že bývalý předseda pražské organizace rozpuštěné Dělnické strany (DS) Patrik Vondrák, bývalá členka strany Michaela Dupová, Richard Lang, kandidát DS ve volbách do Evropského parlamentu Petr Fryč a Filip Vávra údajně 4. prosince 2008 večer v centru Prahy vylepovali propagační materiály NO.

Vondrákovi, Dupové, Langovi, expředsedovi krajské organizace DS na Vysočině Milanu Hrochovi, bývalému členu DS Martinu Václavkovi a Danielu Zavadilovi obžaloba klade za vinu i organizování a pořádání shromáždění a pochodu 6. června 2009 v Jihlavě. Magistrátní úředník akci tehdy ukončil hned po jejím začátku. Byla nahlášena jako vzpomínkový pochod k uctění památky obětí druhé světové války, skutečným účelem bylo podle spisu uctění památky padlých vojáků wehrmachtu a vzdání cti příslušníkům SS. Akci podle obžaloby předběžně plánovali Hroch s Langem, na radnici ji nahlásil Zavadil, jeho zástupcem byl Václavek.

Lang podle obžaloby zajistil smuteční věnce a na akci vystupoval jako jeden z organizátorů. Dupová podle spisu po domluvě s Langem zajistila bubny a vyrobila smuteční věnec. Na shromáždění měli podle obžaloby vystoupit s projevy Herbert Schweiger, veterán z SS divize Leibstandarte Adolf Hitler, a rakouský nacionalista Gottfried Küssel. Do Česka je podle spisu pozval a dopravil Vondrák.

Dupová sama čelí obžalobě z dalších dvou skutků. Podle spisu se podílela na vytvoření a zprovoznění webu Resistance Women Unity (RWU), podle policie jde o ženskou odnož NO. Obžaloba tvrdí, že byla administrátorkou stránek a umisťovala na ně články, které psala ona nebo jiní lidé. Texty přitom podle státní zástupkyně propagovaly a šířily nacistické a neonacistické ideje.

Vedle toho se podle spisu podílela na organizaci a pořádání koncertu takzvané white power music na podporu stíhaných a odsouzených neonacistů, který se odehrál v únoru 2009 v Srbech na Kladensku a zúčastnilo se jej asi 120 lidí. Podle obžaloby věděla, že při koncertu budou účinkující i přítomní šířit ideje nacismu a neonacismu a oslavovat NO.

Langa odborníci na pravicový extremismus spojují s NO, v rámci NO se dle policistů aktivně angažuje i Hroch. S Národním odporem byl podle odborníků spojen i Vávra, který například před časem pozval do Česka bývalého vůdce Ku-Klux-Klanu Davida Duka. Vávra před soudem připustil, že byl koncem 90. let radikálem, postupně se prý však umírňoval.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon