Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Prohlášení senátora Jana Horníka k propuštění Martina Barkóciho

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Senátor Jan Horník, na jehož podnět rozhodla ministryně spravedlnosti o přerušení trestu Martinu Barkócimu a o projednávání jeho kauzy u Nejvyššího soudu, poděkoval jak samotné ministryni, tak i všem, kteří se případem zabývali. Server Romea.cz zveřejňuje prohlášení Jana Horníka v plném znění.

V úterý 19. ledna byl propuštěn na svobodu pan Martin Barkóci, odsouzený romský policista, který měl dle rozhodnutí soudu a podle předcházející masivní mediální kampaně krýt rasově motivovaný lynč.

Paní ministryně Daniela Kovářová přerušila jeho výkon trestu po té, co celé dva měsíce její úřad podrobně zkoumal soudní spis. Pro mě osobně a pro mé kolegy je její rozhodnutí potvrzením velkého množství pochybností v tomto konkrétním případě, která jsme zjistili. Připomínám, že jsme se případu věnovali na základě intervence rodiny pana Barkóciho a vytrvali jsme ve zkoumání zejména po té, když jsme z desítek rozhovorů s občany Ostrova, policisty, zdravotníky, advokáty a svědky … zjišťovaly nejen rozpory v případu, ale také se nám rozkrýval profil toho odsouzeného člověka. Paní ministryni a lidem, kteří se na jejím ministerstvu do případu ponořili patří naše poděkování. Je to pro nás a na veřejnost dobrý signál o tom, že v případě podloženého přesvědčení o nespravedlivém odsouzení je možné najít v justičním systému prostor pro revizi takového případu.

Pan Barkóci a jeho kauza se tak dostává znovu k projednání, tentokráte u Nejvyššího soudu. Svojí iniciativou jsme žádali, aby bylo skutečně nestranné a spravedlivé. Pevně věříme, že bude. Bohužel novou mediální kampaň, která původně pana Barkóciho prakticky zničila, tak tu ovlivnit nemůžeme. Bude třeba články dočítat až k jmenovkám jejich autorů a dělat si vlastní úsudek. Nepochybujeme o tom, že soudci Nejvyššího soudu jsou dostatečně povznesení nad takové šumy.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon