17. června 2019 (pondělí)
svátek má Adolf

Prohlášení ze setkání romských neziskových organizací reagující na výrok Jiřího Čunka

Praha, 30.3.2007 15:12, (ROMEA)

My, spolupracující organizace, důrazně protestujeme proti urážlivým výrokům místopředsedy vlády ČR Jiřího Čunka, které se v posledních měsících objevují v médiích. Neúnosným se stává fakt, že vicepremiér dlouhodobě a cílevědomě dehonestuje romskou národnostní menšinu v České republice. Svým výrokem v deníku Blesk ze dne 30. března 2007 překročil hranici společenské přijatelnosti. Jeho interpretace řešení závažných problémů Romů vnímáme jako nástup klerofašismu v České republice.

Žádáme premiéra České republiky Mirka Topolánka, aby se veřejně distancoval od mediálního chování svého místopředsedy.

K tomuto prohlášení se přihlašují zástupci těchto organizací:
Dženo, Athinganoi, Romodrom, IQ Roma Service, Výbor pro odškodnění obětí romského holocaustu, Romea, Mánia, Romano Jilo, Slovo 21/Manushe, Nara, Romano Rat, Fantazie, Cíl, Cikne Čhave, Sdružení kolínských Romů, Bachtale

PŘIPOJTE SE K PROTESTU!
Organizace a jednotlivci, kteří se chtějí připojit k protestu mohou zasílat své stanovisko na romea@romea.cz.

K prohlášení se připojují:
Petr Uhl, bývalý zmocněnec pro lidská práva
Jeroným Janíček, moderátor a publicista (více zde...)
Andrea Bartošová
Roma Vidnava, o. s.
Za lidská práva romských občanů, o. s.

Domácí, Xenofobní výroky Jiřího Čunka, ČunekGATE

Setkání romských studentů Baruvas v Týnci nad Sázavou (květen 2019) (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

videoROMEA spustila kampaň na podporu romských studentů. Zapojit se můžete i vy!

11.6.2019 11:45
ROMEA spustila další fundrasingovou kampaň na podporu romských studentů středních a vyšších odborných škol, tentokrát s názvem Společně to dokážeme. Pětiletý projekt Romský stipendijní program pro studenty SŠ a VOŠ odstartovala ROMEA v ropce 2016. Za tu doby podpořila stipendiem 198 studentů středních a vyšších odborných škol, umožnila studentům zúčastnit se 283 vzdělávacích kurzů, doučování nebo školních exkurzí a uspořádala 9 studentských setkání BARUVAS pro 215 studentů.

Památník v Lidicích. (FOTO: Wikipedia.org)

Před 77 lety vypálili nacisté Lidice. V sobotu proběhne v památníku pietní akt

10.6.2019 15:56
V sobotu 15. června od 10:00 proběhne v Památníku Lidice Pietní vzpomínka k 77. výročí vyhlazení obce Lidice a osady Ležáky. V Ležácích se vzpomínková akce uskuteční v neděli 23. června.

--ilustrační foto--

Několik bitek v Kojetíně, medializuje se pouze ta "romská", starosta píše o "cikánském zlořádu"

10.6.2019 14:37
Na Masarykově náměstí v Kojetíně došlo v pátek 7.června večer k hromadné rvačce dvou skupin lidí. Podle starosty obce Leoše Ptáčka šlo o místní Romy. Zraněni byli dva lidé, došlo k poškození automobilu a střelbě z plynové pistole. Případ policisté vyšetřují jako trestné činy výtržnictví, poškození cizí věci a pokus těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.