10. prosince 2019 (úterý)
svátek má Julie

Prohlášení ze setkání romských neziskových organizací reagující na výrok Jiřího Čunka

Praha, 30.3.2007 15:12, (ROMEA)

My, spolupracující organizace, důrazně protestujeme proti urážlivým výrokům místopředsedy vlády ČR Jiřího Čunka, které se v posledních měsících objevují v médiích. Neúnosným se stává fakt, že vicepremiér dlouhodobě a cílevědomě dehonestuje romskou národnostní menšinu v České republice. Svým výrokem v deníku Blesk ze dne 30. března 2007 překročil hranici společenské přijatelnosti. Jeho interpretace řešení závažných problémů Romů vnímáme jako nástup klerofašismu v České republice.

Žádáme premiéra České republiky Mirka Topolánka, aby se veřejně distancoval od mediálního chování svého místopředsedy.

K tomuto prohlášení se přihlašují zástupci těchto organizací:
Dženo, Athinganoi, Romodrom, IQ Roma Service, Výbor pro odškodnění obětí romského holocaustu, Romea, Mánia, Romano Jilo, Slovo 21/Manushe, Nara, Romano Rat, Fantazie, Cíl, Cikne Čhave, Sdružení kolínských Romů, Bachtale

PŘIPOJTE SE K PROTESTU!
Organizace a jednotlivci, kteří se chtějí připojit k protestu mohou zasílat své stanovisko na romea@romea.cz.

K prohlášení se připojují:
Petr Uhl, bývalý zmocněnec pro lidská práva
Jeroným Janíček, moderátor a publicista (více zde...)
Andrea Bartošová
Roma Vidnava, o. s.
Za lidská práva romských občanů, o. s.

Domácí, Xenofobní výroky Jiřího Čunka, ČunekGATE

Vánoce na turistické základně Myšinec v Budišovicích u Hrabyně prožily děti z dětských domovů z Čeladné, Příbora, Liptálu, Býchor a Uherského Ostrohu. (FOTO: Vladislav Sobol)

videoZÁZNAM: Situace je zoufalá, děti z dětských domovů končí i po 30 letech rozvoje ústavní péče na ulici

25.11.2019 11:33
V České republice vyrůstá v dětských domovech a dalších typech zařízení pobytové péče přes 8 000 dětí, z toho několik stovek ročně odchází do dospělosti.

Dalibor Karvay

Vídeňský symfonický orchestr jmenoval houslistu Dalibora Karvaye prvním koncertním mistrem

22.11.2019 11:15
Vídeňský symfonický orchestr jmenoval 34-letého slovenského houslistu Dalibora Karvaye svým prvním koncertním mistrem. Informoval o tom hudebníh časopis The Strad.

Druhý ročník ocenění od romských organizací a nezávislých osobností Lúč z tmy (Foto: Facebook Lúč z tmy)

videoZÁZNAM: Slavnostního předávání ocenění Lúč z tmy

22.11.2019 0:01
Přímý přenos slavnostního předávání ocenění Lúč z tmy, které každoročně udělují romské organizace a nezávislé osobnosti těm, kteří se dlouhodobě zasazují o zlepšení postavení Romů v různých oblastech života nebo se významným způsobem podílejí na budování mostů mezi Romy a většinovou společností. Záštitu nad 2. ročníkem ocenění Lúč z tmy převzala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Přenos z bratislavského Caffe Berinka odvysílá ROMEA TV od 19 hodin.