20. dubna 2019 (sobota)
svátek má Marcela

Prohlášení ze setkání romských neziskových organizací reagující na výrok Jiřího Čunka

Praha, 30.3.2007 15:12, (ROMEA)

My, spolupracující organizace, důrazně protestujeme proti urážlivým výrokům místopředsedy vlády ČR Jiřího Čunka, které se v posledních měsících objevují v médiích. Neúnosným se stává fakt, že vicepremiér dlouhodobě a cílevědomě dehonestuje romskou národnostní menšinu v České republice. Svým výrokem v deníku Blesk ze dne 30. března 2007 překročil hranici společenské přijatelnosti. Jeho interpretace řešení závažných problémů Romů vnímáme jako nástup klerofašismu v České republice.

Žádáme premiéra České republiky Mirka Topolánka, aby se veřejně distancoval od mediálního chování svého místopředsedy.

K tomuto prohlášení se přihlašují zástupci těchto organizací:
Dženo, Athinganoi, Romodrom, IQ Roma Service, Výbor pro odškodnění obětí romského holocaustu, Romea, Mánia, Romano Jilo, Slovo 21/Manushe, Nara, Romano Rat, Fantazie, Cíl, Cikne Čhave, Sdružení kolínských Romů, Bachtale

PŘIPOJTE SE K PROTESTU!
Organizace a jednotlivci, kteří se chtějí připojit k protestu mohou zasílat své stanovisko na romea@romea.cz.

K prohlášení se připojují:
Petr Uhl, bývalý zmocněnec pro lidská práva
Jeroným Janíček, moderátor a publicista (více zde...)
Andrea Bartošová
Roma Vidnava, o. s.
Za lidská práva romských občanů, o. s.

Domácí, Xenofobní výroky Jiřího Čunka, ČunekGATE

V noci z 18. na 19. dubna 2009 vhodili čtyři neonacisté Ivo Müller, Václav Cojocaru, David Vaculík a Jaromír Lukeš zápalné láhve do rodinného domu ve Vítkově na Opavsku, kde bydlela romská rodina. Při následném požáru byli zraněni tři lidé, mezi nimi tehdy dvouletá Natálka, které utrpěla popáleniny na 80 procentech těla. Neonacisty soud odsoudil k dvacetiletým resp. dvacetidvouletým trestům odnětí svobody. (Koláž: Romea.cz)

Žhářský útok ve Vítkově, k němuž došlo před deseti lety, potrestaly soudy vysokými tresty

16.4.2019 11:03
Před deseti lety, v noci z 18. na 19. dubna 2009, zaútočila zápalnými láhvemi skupinka sympatizantů extrémní pravice na dům číslo 58 ve Vítkově na Opavsku obývaný romskou rodinou. Následkem požáru byla vážně popálena tehdy dvouletá Natálka. Zranění utrpěla i její matka a otec.

Kumar Vishwanathan (FOTO: Daniela Kantorová)

Kumar Vishwanathan: Žhářský útok ve Vítkově odstartoval úpadek extremistů

16.4.2019 10:50

Žhářský útok na romskou rodinu ve Vítkově před deseti lety, při kterém tehdy dvouletá Natálka utrpěla rozsáhlé popáleniny, odstartoval postupný úpadek pravicového extremismu v regionu. Myslí si to ostravský aktivista Kumar Vishwanathan, který se dlouhodobě věnuje romské menšině. Podle něj tehdy společnost vyslala signál, že takové zločiny nestrpí. Za zapálení domu se spící rodinou poslal soud čtyři neonacisty do vězení na 20 až 22 let.

Jednání Rady vlády pro záležitosti romské menšiny (FOTO: Úřad vlády ČR)

Občanští členové "romské rady" vyzvali v souvislosti s posledními incidenty mezi Romy a Čechy premiéra Babiše a ministra Hamáčka k jednání

16.4.2019 9:00
Občanští členové Rady vlády pro záležitosti romské menšiny vyzvali premiéra a ministra vnitra k jednání v návaznosti na násilné incidenty mezi Romy a Čechy v Lipníku nad Bečvou a Dvorcích na Bruntálsku.