Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Prosinec ve znamení uctění památky Mileny Hübschmannové

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Ve čtvrtek 7. prosince proběhla ve vinárně Casa Lustiana v Karlíně první z několika kulturních akcí, které pořádalo Občanské sdružení Romea s cílem připomenout památku Mileny Hübschmannové. Mário Bihári spolu se spoluhráči potěšili hosty svou hudební produkcí a připravili uvítání kmotrům knihy Milena Hübschmannová ve vzpomínkách, kterou vydalo Občanské sdružení Romea ve spolupráci s rodinou a přáteli Mileny Hübschmannové. Mgr. Anna Koptová, ředitelka soukromého gymnázia v Košicích, a JuDr. Emil Ščuka, ředitel romské střední školy, dobří přátelé Mileny Hübschmannové, několika slovy připomněli, co pro ně Milena Hübschmannová znamenala. Ocenění autoři Literární ceny Mileny Hübschmannové převzali krásné dřevěné sošky, které vytvořil Ondrej Gadžor, romský umělec žijící v Košicích. Ocenění za celoživotní přínos rozvoji romského jazyka byla udělena Teře Fabiánové, Dezideru Bangovi a Vlado Olahovi. První místo v kategorii próza získala Jana Hejkrlíková a Michal Mižigar, v kategorii poezie zvítězila Renata Berkyová.

Následující den, v pátek 8. 12., se na Starém městě v Galerii U zlatého kohouta konala vernisáž výstavy Milena Hübschmannová život a dílo, která probíhá do poloviny ledna. Výstava představuje Milenu Hübschmannovou na fotografiích jejího bratra Antonína Hübschmanna, fotografů Güntera Bartoše, Petra Jedináka, Petra Axmanna, Irene Stehli a prostřednictvím myšlenek z jejího díla. Za vidění jistě stojí fotografie z dětství z archivu její sestry, dosud veřejnosti neznámé. Na výstavě promluvila o svých vzpomínkách na Milenu Hübschmannovou česká etnografka Eva Davidová a Arne B. Mann, slovenský etnolog. Sezvaní hosté si pochutnali na romském jídlu, které připravila paní Lavičková, a poslechli si hudbu Mária Biháriho.

Ve čtvrtek 14. prosince se ve Vzdělávacím a kulturním centru Židovského muzea v Praze pořádala vernisáž výstavy Milena Hübschmannová – „Můžeme se domluvit“, která bude k vidění do konce měsíce ledna. Pozvaní hosté si poslechli vzpomínku Fedora Gála, který se s Milenou Hübschmannovou léta přátelil, a Jarmily Balážové, jež výstavu zahajovala. K poslechu hrála hudba Mário Bihári bandu. Fotografie Mileny Hübschmannové a ukázky jejího díla jsou koncipovány tak, aby zaujaly především mladé publikum, které navštěvuje Vzdělávací centrum.

18. prosince se ve Vzdělávacím a kulturním centru Židovského muzea v Praze konala přednáška Romský a židovský holocaust očima 3. generace, na které účinkovali PhDr. Jana Horváthová, Ing. Viktor Schwarcz a zástupci mladé romské a židovské generace. Hovořili o holocaustu a o tom, co pro ně toto téma znamená. Touto přednáškou skončil celoroční projekt a my doufáme, že již příští rok se zase v prosinci sejdeme alespoň na udílení literárních cen, jejichž tradice byla letos úspěšně založena.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon