Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

První říjnovou neděli proběhne další dětský den pro děti z varnsdorfských ubytoven

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Dne 24. září 2011 lidé kolem naší iniciativy uspořádali Dětský den ve dvou varnsdorfských ubytovnách, kde žijí převážně varnsdorfské romské rodiny. Rodiče i děti uvítali, že před uskutečněním dalšího nenávistného pochodu zaměřeného proti těmto rodinám si děti mohly hrát, dívat se na dětské filmy, kreslit si, tancovat či zahrát fotbálek. Pohádkou je pobavilo i místní loutkové divadlo.

Součástí kulturního programu byl Boombox (soundsystém), který energickou hudbou povzbudil jak obyvatele ubytoven, tak i zasahující policii k uvolnění v poslední době silně narůstajícího napětí. Zároveň přispěl ke snížení pocitu ohrožení vnímaného lidmi na obou stranách.

První část Dětského dne se konala u ubytovny T.G.M. Když antikonfliktní tým policie, správce objektu i někteří místní Romové v poledne přikázali dětem, aby šly do ubytovny, protože se údajně blížil pochod, přesunuli jsme se k hotelu Sport, kde na nás od rána netrpělivě čekaly děti a kde pak proběhla druhá část programu Dětského dne.

Po třech hodinách pořádající tým uposlechl výzvu majitele ubytovny a na dobu, kdy kolem hotelu Sport procházel pochod, se stáhl spolu s jejími obyvateli do ubytovny. Díky našemu biografu se mohly děti uvnitř dívat na dětské filmy. Poté, co pochod dvakrát prošel kolem domu, Dětský den pokračoval opět venku na dvoře.

Přítomný psycholog Miroslav Hudec k tomu řekl: „Děti jsou vystresovány týden co týden se opakujícími demonstracemi, jež pravidelně pokračují pochodem proti ubytovnám. Zejména ty nejmenší děti ve věku jednoho, dvou či tří let samozřejmě ještě dobře nechápou, co vlastně znamená křik davu, přítomnost zásahových jednotek, stovek policistů v okolí jejich domova, či neustálý rachot kroužící helikoptéry, ale minimálně z chování rodičů a dalších dospělých vytuší, že se děje něco nedobrého, něco, čeho je třeba se bát. Dětský den plný her a zábavy jim měl pomoci alespoň na chvíli zapomenout na drsnou realitu.“

Znovu přísně odsuzujeme, že varnsdorfské děti byly už poosmé vystrašovány nenávistným pochodem některých obyvatel města kolem jejich domovů. V době pochodu si opět nemohly užívat krásný podzimní den. Odsuzujeme navíc, že správce ubytovny T.G.M. nám znemožnil vstup do této ubytovny v době, kdy se sem měl blížit pochod demonstrantů. Pochod ubytovnu T.G.M. nakonec zcela minul.

Vyzýváme varnsdorfskou občanskou společnost, aby odsoudila protiromské pochody a podílela se na integračních aktivitách pro tyto děti.

Na den 2. října, kdy se má konat další protiromský pochod ve Varnsdorfu, vysíláme znovu tým, který se bude věnovat dětem z terčových objektů.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon