Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Ptáčata ze 4.B: Nejsme žádná béčka. Podruhé

25. dubna 2012
Čtení na 5 minut

Seriál Ptáčata většina našich čtenářů zná. Děti ze třídy 4. B. Základní školy v brněnské Merhautově ulici jsou hrdiny časoměrného dokumentu, ve kterém hrají i ho samy natáčí. V prosinci loňského roku začala připravovat nové díly seriálu Kamila Zlatušková, která je režisérkou a hlavní postavou projektu. Děti z brněnské Základní školy Merhautova a jejich třídní učitelku Jarmilu Zobačovou natáčí už třetím rokem. Začala původně společně s Ladislavem Cmíralem, když chodila Ptáčata do první třídy a rodiče ostatních žáků sepsali petici. Nechtěli malé Romy ve stejné třídě, do které chodily jejich děti. Na Merhautce proto vznikla třída, jejíž většinu tvoří romské děti z nedalekého Cejlu. Ptáčata.

Jaký je účel celého dokumentu?

Chtěli jsme natočit seriál o dětech odsunutých na okraj společnosti z jejich vlastního pohledu. Stereotypy o Romech nabouráváme bezprostředním pohledem dětí, které vidí svět kolem sebe jinak. Dokumentárně máme pokryté už docela velké období a chceme nadále sledovat osudy dětí i po skončení školy.

Na konci minulého roku jste začali natáčet novou sérii Ptáčat, čím jste startovali?

První záběry jsme pořídili ve třídě při písemce z matematiky. Děti byly velmi klidné, bylo totiž vidět, že mají z písemky docela strach. Také měly trochu trému, protože kromě našeho štábu jsme vzali do třídy i novináře. Díl s matematickou písemkou věnujeme Janičce, jedné z výrazných postav našeho seriálu. Má problémy se soustředěním, takže ji budeme natáčet i na psychologických testech, kde se podrobí tzv. biofeedbacku. Testy určuje míru jejího soustředění a pomohou jí ho zlepšit a lépe se koncentrovat. Za dva měsíce, co dochází do centra Neuroprogres se hodně zlepšila. Lépe se soustředí a má lepší známky.

Jaká další témata jednotlivých dílů připravujete?

Asi nejzajímavější díl bude věnovaný loňskému prvomájovému pochodu Dělnické strany v Brně. Dětem jsme rozdali minikamery a záběry pořízené malými amatéry budou sestříhané s tím, co natočil náš štáb. První máj byl pro nás ostatně jeden z důvodů, proč začínáme točit novou sérii. S dětmi jsme také uspořádali malou demonstraci na brněnském Malinovského náměstí proti hernám, nebo jsme organizovali fotbalový turnaj. To všechno budou témata dalších dílů.

Chystáte pro děti nějaký silný zážitek?

Ano připravujeme dvě větší a dlouhodobé akce. Vypadá to, že nám vyjde německá koprodukce a mohli bychom děti vzít na výlet do zahraničí. Chtěla bych Ptáčatům ukázat, jak žijí čeští Romové v Anglii. Rodiče jednoho z kluků chtěli do Anglie emigrovat, ale nakonec si to rozmysleli. Ve třídě to vyvolalo dlouhé debaty mezi dětmi. Jde také o diváky seriálu, aby mohli vidět skutečný život českých Romů po emigraci do zahraničí a hlavně jejich děti v anglických školách.

Další velký zážitek bude trochu „šoková terapie“. Ve spolupráci s IQ Roma Servis půjdeme s dětmi po historických stopách romského holocaustu. Vezmeme je do Osvětimi a k hromadnému hrobu v Hodoníně u Kunštátu. Vše bude samozřejmě spojeno s výkladem a debatou s dětmi.

Za dobu natáčení jste se s dětmi museli hodně sblížit, když s nimi prožíváte jejich každodenní život.

To ano, jsem dokonce kmotřenkou Janičky, kterou si její rodina adoptovala, když jí bylo pět roků. Křest byl v Zábrdovickém kostele. Janička chodí také na návštěvy k mému tátovi. Prožívám s rodinami jejich každodenní starosti a snažím se pomáhat, jak můžu, ale moje možnosti jsou omezené. Jsem schopna jim pomoci vyplnit nějaké formuláře, poradit s hledáním práce, ale přece jen jsem režisérka a ne sociální pracovnice. Někdy vyvoláváme v rodinách i trochu pnutí, třeba když jsme natáčeli díl, ve kterém děti přemlouvaly rodiče, aby přestali kouřit.

Máte nějaké zajímavé postřehy za tři roky natáčení?

S dětmi se opravdu nenudíme, takže historek a zážitků je mnoho. Naposledy mne pobavilo, že děti, kromě jednoho vůbec neznají Daniela Landu. Když měl v Brně velký koncert a já jsem se na něj dětí ptala, reagovala jen Míša, která řekla, že nezná Landu, ale zná pejska Lajku, který letěl v raketě do vesmíru. . Když měl v Brně velký koncert a já jsem se na něj dětí ptala, reagovala jen Míša, která řekla, že nezná Landu, ale zná pejska Lajku, který letěl v raketě do vesmíru.

Závěrem musím říct, že jsem s dosavadním průběhem natáčení spokojená. Ptáčata mi dala hodně a doufám, že něco zanechají i v divácích. Pokoušíme se tu o nový koncept časoměrného dokumentu. Chtěla bych děti sledovat a natáčet třeba až do dospělosti a pak porovnávat. Nemám ráda romantizující představy filmařů ani médií o romských dětech, které tančí na ulici v krojích. Ptáčata jsou o popírání pozitivních i negativních stereotypů o romských dětech. Chceme je ukázat opravdové, jaké jsou.

Ptáčata aneb Nejsme žádná béčka

Seriál České televize žánru docu-soup. Režisérkou je Kamila Zlatušková (první sérii spolurežíroval Ladislav Cmíral). Název vznikl podle romského přísloví Sako čiriklo mi peskeri gil’i gil’avel, tedy Každý pták ať zpívá svoji píseň. Hlavními hrdiny je šestnáct převážně romských dětí ze 4. B Základní školy Merhautova v Brně. Dohromady je v roce 2008 dala petice rodičů, kteří nechtěli, aby jejich děti chodily do třídy s Romy. Vznikla třída šestnácti „vyloučených“ žáků, jejíž učitelkou se stala v této oblasti zkušená pedagožka Jarmila Zobačová. Svou metodu výuky s nadhledem nazývá gipsydalton. Po celý školní rok měly děti k dispozici kamery a samy natáčely různé reportáže ze svého života i ze školních akcí. Děti absolvovaly školu v přírodě, pobyt u moře i v Chanově nebo u romského milionáře. Navštívily luxusní restauraci, ordinace lékařů či zdravotní školení. Ptáčata se zapojila také do protestů proti množství brněnských heren, které jsou koncentrovány hlavně v části města zvané Bronx. Na konci listopadu se téměř celá třída sešla na Malinovského náměstí a společně se sdružením Brnění protestovala s vlastnoručně namalovanými transparenty.
Dosud se odvysílala jedna šestnáctidílná série. K vidění je i na www.ptacata.cz. Součástí jednotlivých dílů jsou i záběry, které na půjčené kamery natočily samy děti. Druhá šestidílná řada, která právě vzniká, by se měla vysílat na podzim roku 2012.

VIDEO
Ptáčata v Desetiminutovce Richarda Samka

KAM DÁL?
Ptáčata jsou áčka: Nad docu soap o romské třídě s jeho spolurežisérkou Zlatuškovou
Seriál ČT Ptáčata je unikátním vhledem do života romských dětí VIDEO
Ptáčata – rozhovor s tvůrci, ukázky
Ptáčata – trailer
Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon