Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Rasa už nebude v USA kritériem při umístění dítěte do školy

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Americký nejvyšší soud dnes rozhodl, že rasová příslušnost nemůže být používána jako faktor při posuzování, kam bude dítě posláno do školy. Výnos soudu, který je podle internetových stránek BBC jedním z nejvýznamnějších rozhodnutí v oblasti občanských práv v USA za poslední řadu let, může ovlivnit miliony žáků ve Spojených státech.

Soud těsnou většinou pět ku čtyřem odmítl programy pozitivní diskriminace, které byly vytvořeny v době hnutí za desegregaci s cílem vytvořit rasově smíšené třídy. Tyto programy nebyly v posledních letech povinné, ale stovky školních okrsků se jimi nadále dobrovolně řídily.

Na nejvyšší soud se obrátily bělošské rodiny z oblastí Seattlu a kentuckého Louisville, které si stěžovaly, že jejich dětem bylo nespravedlivě upřeno zapsat se na školy podle vlastního výběru, protože tato vzdělávací zařízení již překročila kvótu bělošských žáků.

Čtyři liberální soudci, kteří se postavili konzervativní většině, rozhodnutí kritizovali, protože podle nich porušuje přelomový výnos nejvyššího soudu z roku 1954, který poprvé postavil rasovou segregaci ve školách mimo zákon.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon