Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Rasisté opět šíří lži: ČEZ (ne)oficiální sponzor Romů v ČR.

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Rasisté na internetu opět šíří lži o tom, jak Romové okrádají ubohé daňové poplatníky. Tentokrát je to podle zprávy, která se šíří přes sociální sítě, pomocí navyšování záloh na elektrickou energii u společnosti ČEZ, která údajně nevědomky napomáhá Romům v získávání vyšších dávek a vyplácí jim zpětně přeplatky.

"Další způsob, jak tento stát dává peníze cikánům! Stačí si bezdůvodně zvednout
zálohy na energie, jít s papírem na sociálku, tam vám zvednou dávky – a na konci
roku ještě vyinkasujete příplatek," píší někteří na sociálních sítích.

Zpráva se v rozšířené verzi vyskytuje i v následujícím zněn: "V sobotu jsem mluvil s paní, která pracuje na zákaznickém centru. Dozvěděl jsem se od ní o dalším způsobu, jak tento stát dává peníze cikánům. Tentokrát pomocí ČEZ.

Cikán ví, že spotřebuje elektřiny za 2000 Kč měsíčně. Zajde na zákaznické centrum ČEZ a dá si žádost o zvýšení záloh na 4000 korun. S potvrzením o výši záloh jde na sociálku a požádá o podporu, protože na placení tak vysoké zálohy nemá. Sociálka mu klidně vyplácí měsíčně podporu 4000 Kč. Nikdo nic nekontroluje, neprověřuje. Cikán každý měsíc “zaplatí zálohu”.

Na konci roku udělá ČEZ vyúčtování a zjistí, že cikán má 48 000 korun přeplatek.
Tak vyplní složenku a pošle jí cikánovi, ten si pěkný balíček vyzvedne na poště!"

„Zálohy za dodávku elektrické energie se započítávají maximálně do výše, která se stanovuje podle speciálního výpočtu stanoveného ve spolupráci s Energetickým regulačním úřadem, a to s ohledem na rozsah používání elektrické energie, počet osob v domácnosti, ceník dodavatele energie a na průměrnou spotřebu elektrické energie v České republice za minulý rok,“ vysvětluje Viktorie Plívová, mluvčí MPSV.

Aplikace, která vypočítává výši dávek pomoci v hmotné nouzi, s podobnými pokusy počítá. Mechanismus zpětné kontroly je také propracován a šance na podvodné jednání je opravdu velmi malá a nepravděpodobná. Legendu kolující na internetu vyvrací tisková mluvčí v tiskovém prohlášení: „Po vyúčtování záloh aplikace vrácený přeplatek rozpočítá, určí skutečné měsíční částky nákladů na energie a vyčíslí případný přeplatek na dávkách hmotné nouze s ohledem na výši zálohy, kterou osoba skutečně uvedla. Takovéto přeplatky lze následně srážet z běžně vyplácené nebo později přiznané dávky.“

Text se na internetu objevuje ve dvou a půl tisících kopií. Některé z nich jsou i ve verzích, kde se uvádí jako podvodný příjemce „pan Novák“, ale to zřejmě neovlivňuje jeho automaticky předjímaný původ.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon