Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Rasisté šířili po internetu nepravdivé informace o rvačce v Přerově

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

V polovině března se v jednom z přerovských barů odehrála rvačka tří lidí, z toho dvou Romů. Poslední z trojice účastníků konfliktu, sedmadvacetiletý mladík, utrpěl vážná zranění a upadl do bezvědomí. Musel být s těžkým poraněním mozku převezen do olomoucké fakultní nemocnice, kde se podrobil operaci na neurochirurgii. Deník Sedmička včera přinesl informaci o tom, že se jednalo o běžnou hospodskou bitku bez rasového motivu.

Dvojice mladíků byla obviněna z těžkého ublížení na zdraví a výtržnictví. Státní zástupce návrh vyšetřovatele na jejich vzetí do vazby nepodpořil, proto jsou stíháni na svobodě.

Zpráva o přerovské rvačce se objevila v několika celostátních médiích, včetně Televize Nova. Ta přinesla dva pohledy na věc. První sdělil pracovník ochranky. Podle něj dva později napadení „předbíhali ve frontě – a tak se pobili“. Druhá verze zní, že dva Romové napadli sedící muže bezdůvodně. Jednostranných zpráv a mystifikací některých médií se chytli internetoví diskutéři, kteří začali spekulovat o různých příčinách konfliktu, včetně rasově motivovaného útoku. Jak ale včera informoval deník Sedmička, zástupce vedoucího územního odboru policie David Kalina tuto příčinu odmítl.

Média také informovala o stupňujícím se napětí v Přerově a také o přípravách pochodu pravicových extremistů. Kalina ale takové zprávy hodnotí jen jako umělou snahu o vyvolání napětí ve městě.

Kalina v rozhovoru pro Sedmičku také celou březnovou událost popsal a vyvrátil tak dřívější konspirace: „Dva mladíci přišli 14. března ve tři ráno do restaurace na nádraží v Přerově, aby se najedli. V tu dobu tam seděli dva muži, kteří jsou nyní obviněni. Všichni byli opilí a pohádali se, což přešlo ve fyzický útok. Po něm zůstal sedmadvacetiletý muž ležet zraněný na podlaze. Jeden z obviněných se mu snažil pomoci a začal ho ošetřovat. Zraněného, který byl při vědomí, převezla rychlá záchranná služba do přerovské nemocnice a poté, kvůli těžkému zranění hlavy, do Fakultní nemocnice v Olomouci, kde byl týden. V současné době leží v přerovské nemocnici.“

Kalina v rozhovoru dále uvedl, že kdyby nedošlo k tak vážným následkům na zdraví jednoho z účastníků, byl by případ zařazen do kolonky hospodských bitek, kterých policie ročně řeší stovky.

V Přerově je podle odborníků romská komunita v porovnání s ostatními městy poměrně početná. Romové údajně tvoří desetinu z necelých 50 tisíc obyvatel města. Do města prý přišli v padesátých a šedesátých letech většinou ze Slovenska v rámci tehdejšího vládního programu.

Romové se teď obávají, aby případné protestní akce nepřerostly v podobné pochody radikálů, jaké město zažilo v posledních letech už několikrát. Největší taková zastrašovací akce se odehrála v dubnu 2009. Do Přerova tehdy přijelo asi 400 neonacistů, kteří prošli nahlášenou trasou pochodu, pod vedením člena předsednictva Dělnické strany Jiřího Švehlíka. Po ukončení akce se pokusili udělat pogrom na Romy žijící v ulicích Husova, Škodova a Kojetínská. V ulicích města s nimi bojovalo asi 700 policistů, byl nasazen vrtulník s termovizí a obrněné transportéry.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon