Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Komentáře

Říkat věci na plnou hubu

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Minulý týden byla konečně odtajněna dlouho slibovaná píseň o Čunkovi. Pravdou je, že příprava byla nakonec výrazně delší, než jsme sami čekali, ale náš pan vicepremiér je natolik inspirativní materiál, že textů vzniklo deset nebo jedenáct a my se pořádně nedokázali dohodnout, který je ten nej.


Poměrně hodně času jsme strávili rozhodováním, o čem vlastně text bude.


Pan Čunek nám svými výroky a skutky nabídl hned několik dobrých námětů. Nakonec jsme nechali úplně stranou „romské téma“. V písni neřešíme, zda je pan vicepremiér rasista. Důležitější nám přišla jeho poctivost či spíše nepoctivost.


Proto mě překvapilo, kolik rasistů píšících do nejrůznějších internetových diskusí „trápila“ skutečnost, že „černý huby, kofily, cigoši“ apod. špiní pana Čunka v „cigošský odrhovačce“. Proč je pro tolik lidí důležitý fakt, že tuto píseň napsali Romové?


Vždyť text se Romy vůbec nezabývá, naopak se vtipně – aspoň doufáme – zabývá něčím, co se týká nás všech: poctivostí politiků.


Nakonec mi to vysvětlil příspěvek jednoho skalního fandy pana Čunka: „I kdyby pan Čunek ukradl půl miliardy, vždycky bude pro mě hrdinou, protože dokázal aspoň s několika cikánama pořádně zatočit. On jedinej má odvahu se vám postavit a říkat věci na plnou hubu,“ píše fanda.


Zkrátka a dobře v našich končinách žijí lidé (neodvažuji se tipovat, kolik jich je), pro které je mnohem důležitější politikův postoj k Romům než jeho poctivost.


Pokud je tento postoj dostatečně negativní a nabízená řešení dostatečně razantní, ztrácí smysl zabývat se nějakou případnou zlodějnou. Z toho mě opravdu mrazí…

***

V písni neřešíme, zda je pan vicepremiér rasista.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon