Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

ROMEA: Blíží se slavnostní vyhlášení vítězů 2. ročníku Literární ceny Mileny Hübschmannové

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Tři měsíce měli zájemci o romský jazyk a v něm psanou literaturu možnost posílat své příspěvky do 2. ročníku soutěže o Literární cenu Mileny Hübschmannové. Slavnostní vyhlášení šestice nejlepších v kategorii poezie a próza proběhne vpodvečer 11. prosince v Mramorovém sále Paláce Lucerna.

Tříčlenná odborná porota složená z romistů a renomovaných romských spisovatelů vybírala z jednapadesáti příspěvků, z toho 23 příspěvků se jich sešlo v kategorii poezie, 28 příspěvků v kategorii próza. „Počet textů nás velice potěšil, oproti loňsku jich bylo o 11 více. Jeden ze členů poroty navíc poznamenal, že jejich úroveň je lepší než před rokem. Doufáme, že tento trend potrvá a že poroste i počet těch, kteří se do soutěže zapojí, “ uvedla koordinátorka projektu Rena Horvátová. Ze Slovenské republiky přišlo 7 příspěvků.

„Potěšilo nás, že se do soutěže přihlásili i lidé ze Slovenské republiky všech věkových kategorií. Výjimkou nejsou náctiletí ani penzionovaní. To ukazuje, že zájem o romsky psanou literaturu není výsadou pouze nejstarší generace, ale že tuto potřebu v sobě nalézají i mladší lidé,“ dodala Horvátová.

Vítězové kromě diplomu obdrží dřevěnou sošku od romského umělce Ondřeje Gadžora, která v sobě snoubí trojí symboliku – ženská postava představuje Milenu Hübschmannovou, která se zásadně zasadila o to, že v České republice a na Slovensku existuje fenomén romské literatury, kolo s loukotěmi znázorňuje staleté putování Romů a lidské oko zasazené do středu kola symbolizuje vědění a poznání.

Aby si letošní i loňské vítězné příspěvky mohlo přečíst široké publikum, připravuje se vydání speciální přílohy prosincového čísla měsíčníku Romano voďi nazvané To nej… z Literární ceny Mileny Hübschmannové. Čtenáři v ní kromě zmíněných oceněných příspěvků naleznou i seznámení s Milenou Hübschmannovou a jejím podílem na existenci romské literatury. Ti, kdo neodebírají Romano voďi a rádi by si přesto přílohu přečetli, nemusí zoufat. Již nyní je možné si samostatnou přílohu zdarma objednat na poštovní adrese: Romea, o. s., Žitná 49, Praha 1, 110 00, na emailové adrese romea@romea.cz či na telefonním čísle: 257 329 667.

Doprovodnou součástí projektu je i série přednášek po základních školách. Kromě Prahy zavítají přednášející spolu s romskými spisovateli a výherci loňského ročníku literární ceny do mosteckého Chanova a brněnského Muzea romské kultury. Přednášky jsou určené zejména školám s podílem romských žáků. Cílem je upozornit mladé lidi na existenci romské literatury, na svébytnost romského jazyka a v neposlední řadě seznámení s velkými jmény romské literatury. Kromě vzácné příležitosti, kdy se děti osobně setkají s romským spisovatelem, si z přednášek vedle nových vědomostí odnesou také literární brožuru s výběrem ukázek z nejrůznějších děl romské literatury.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon