Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

ROMEA dnes vyhlásí vítěze 2. ročníku Literární ceny Mileny Hübschmannové

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Občanské sdružení Romea v podvečer 11. prosince vyhlásí výsledky 2. ročníku literární soutěže v romském jazyce nazvané Literární cena Mileny Hübschmannové. Cílem je po tragické smrti této ženy – významné romistky – navázat na její dlouholetou činnost, kterou mimo jiné bylo objevování, motivace a podpora romských spisovatelů a spisovatelek. Slavnostní podvečer se koná od 17 hodin v Mramorovém sále pražského Paláce Lucerna. O hudební doprovod se postará Kytarové kvinteto R-mosty.

Do 2. ročníku se přihlásilo téměř padesát amatérských píšících i již renomovaných literátů všech věkových kategorií z České republiky a Slovenska. Kromě jednotlivců posílali své příspěvky studenti Střední odborné školy managemantu a práva v Brně, Střední odborné školy sociálně právní v Jihlavě, Súkromného gymnázia v Košicích, katedry romské kultury Univerzity Konštantína Filozofa v Nitře a katedry romistiky Univerzity Karlovy v Praze.
Odborná porota složená z romských spisovatelů, Vlado Oláha a Janko Horvátha, vybrala šest nejlepších v kategoriích poezie a próza. Ocenění obdrží ručně vyřezávanou sošku předního romského umělce Ondreje Gadžora, která v sobě snoubí trojí symboliku – ženská postava představuje Milenu Hübschmannovou, která se zásadně zasadila o to, že v České republice a na Slovensku existuje fenomén romské literatury, kolo s loukotěmi znázorňuje staleté putování Romů a lidské oko zasazené do středu kola symbolizuje vědění a poznání.

Vítězné texty 1. a 2. ročníku vyjdou v prosincovém čísle měsíčníku Romano voďi ve speciální příloze nazvané To nej… z Literární ceny Mileny Hübschmannové. Čtenáři v ní kromě zmíněných oceněných příspěvků naleznou i seznámení s Milenou Hübschmannovou a jejím podílem na existenci romské literatury. Samostatnou přílohu je již nyní možné zdarma objednávat na poštovní a emailové adrese, či telefonním čísle občanského sdružení Romea.

Doprovodnou součástí projektu je série přednášek o romské literatuře. Přednášející z řad studentů romistiky zavítají do Prahy, Brna a Mostu, kde žákům a studentům základních a středních škol představí vznik, vývoj a významné osobnosti romské literatury. Spolu s nimi se na přednáškách vystřídají významní romští spisovatelé – Emil Cina a Ignác Zima.

Doc.Milena Hübschmannová, CSc. (1933 – 2005) se kromě vzniku romské literatury zasloužila o řadu dalších, výjimečných a pro majoritu a zejména Romy samotné nesmírně zásadních věcí. Od roku 1953 se až do konce svého života věnovala studiu romštiny, snaze o její kodifikaci, rehabilitaci, znovuobrození a rozvoj. Sbírala romskou lidovou slovesnost. Byla autorkou nesčetných publikací, z nichž je patrná nejen její vědecká erudovanost a brilantní uvažování, ale i obrovské lidství, nesmírná empatie a upřímný zájem o Romy. Společně s dalšími kolegy pak zpracovala učebnici romského jazyka a romsko-český a česko-romský slovník. V roce 1991 vznikl z její iniciativy na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy studijní obor romistika, jenž dodnes vychovává její následovníky. Zde současně vychází časopis romistických studií Romano džaniben, který Milena Hübschmannová vedla až do své smrti.

Projekt je financován z prostředků Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon