Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

ROMEA rozdala Literární ceny Mileny Hübschmannové

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Literární soutěž vyhlásilo před dvěma lety krátce po smrti Hübschmannové sdružení Romea, letos se konala podruhé. Pořadatelé oceňují, že své práce posílají autoři všech generací, i mladí Romové. “Z toho, že mladí Romové nezapomínají na svou řeč, by měla Milena Hübschmannová jistě radost,” řekla ČTK předsedkyně sdružení Romea Jarmila Balážová.

V kategorii poezie udělila porota první místo Ivě Vyskočilové, která není Romkou, ale v soutěži bodovala již loni. Druhé místo patří Slovákovi Miroslavu Gergeľovi a třetí Michalu Šamkovi. Z prozaických textů se porotě nejvíce líbila práce Slovenky Jany Ferdinandové, na Slovensko putuje i třetí cena pro Lucii Čurejovou. Druhé místo patří Ignáci Zimovi.
Práce všech loňských a letošních vítězů právě vychází jako speciální příloha měsíčníku Romano voďi. Dvaceti čtyř stránkovou přílohu nazvanou To nej… z Literární ceny si můžete již nyní zdarma objednat na adrese: Žitná 49, Praha 1, 110 00, emailem na romea@romea.cz nebo telefonicky na tel. čísle 257 329 667.
Své nové práce v romštině mohou do soutěže přihlašovat autoři nejen z Česka a Slovenska, porotci ale hodnotí romský text, nikoli český či slovenský překlad. Hübschmannová se pohybovala v obou státech, kde pomohla mnoha lidem naučit se romsky psát, stála i u zrodu mnoha romských autorů – například objevila a pomáhala prosadit literární talent Tery Fabiánové, jedné z nejznámějších romských spisovatelek.


Přední česká romistka a zakladatelka romistických studií na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy Milena Hübschmannová tragicky zahynula před dvěma lety při automobilové nehodě v Jihoafrické republice.

Narodila se v roce 1933, vystudovala hindštinu a urdštinu. Od roku 1953 se zajímala o romštinu, kterou se učila přímo v romských rodinách. Pro nesouhlas se státní asimilační politikou vůči Romům byla v letech 1975 až 1982 bez stálého zaměstnání. Od roku 1991 byla profesorkou romistiky Indologického ústavu FF UK. V roce 2002 ji prezident republiky ocenil Medailí za zásluhy III. stupně.

Hübschmannová byla spoluautorkou romsko-českého a česko-romského slovníku, autorkou mnoha knih a překladů z romštiny, sběratelkou romských pohádek a redaktorkou časopisu romistických studií Romano Džaniben.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon