Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Romové mají svůj pavilon na benátském bienále

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Benátské bienále je již tradiční událostí na mezinárodní kulturní scéně. Na 52. ročníku přehlídky umění byl 7. června poprvé v historii otevřen romský pavilon nazvaný Ztracený ráj. Až do 21. listopadu se na něm představuje šestnáct romských umělců z osmi evropských zemí. Česká republika v něm prozatím nemá své zástupce.
Proč Ztracený ráj?„Název vyjadřuje naši touhu obnovit stav, který se zdá rajský – romské umění je v něm plně emancipovaným členem mezinárodní umělecké obce,“ uvedla kunsthistorička a kurátorka romského pavilonu Timea Junghaus. Pavilon byl jako první v historii bienále vytvořen na etnickém základě. Timea Junghaus vznik romského pavilonu odůvodňuje slovy: „Tato sekce chce protestovat proti negativnímu, cílevědomému stereotypu Romů právě šířením jejich odlišného obrazu. Ten zahrnuje sofistikované současné romské umění a schopnost uvažovat o problémech. Tímto zároveň chceme prezentovat romské umění na mezinárodní úrovni a podporovat tak kreativitu, sebevyjádření a sebevědomí Romů. Konečně je také cílem vytvořit spojení mezi vládou, Evropskou unií a občanskou společností a překonávat s jejich pomocí podstatné sociální problémy Romů.“ Romský pavilon patří letos k nejvyhledávanějším částem benátského bienále. Jen během prvních tří týdnů ho zhlédlo přes tři tisíce návštěvníků. Seznámili se například s uměním Dusana Ristice původem ze Srbska, Rumunů Mariana Petreho a Mihaely Ionely Cimpeanu či Daniela Bakera z Velké Británie.

Organizátory Romského pavilonu jsou maďarský Open Society Institute, Allianz Kulturstiftung z Německa a nizozemská European Cultural Foundation.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon