Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

"Romové se cítí být současně Čechy", proto se nehlásili tak často k romské národnosti, " míní Kumar Vishwanathan.

31. ledna 2012
Čtení na 4 minuty

Podle výsledků letošního sčítání lidu se k romské národnosti přihlásilo celkem 13 150 obyvatel. Pouze menší část z nich uvedla pouze romskou národnost. Většina byla těch, kteří ji uvedli v kombinaci s jinou národností, například romská a česká, romská a moravská atp. (7951). Při sčítání před deseti lety se k romské národnosti přihlásilo 11 746 lidí, tehdy to bylo 0,1 % z těch, kteří nějakou národnost uvedli. Letošní výsledek 13 150 tvoří 0,2 % z těch, kteří uvedli nějakou národnost.

V médiích se od zveřejnění výsledků objevují podivné titulky tipu: „V Česku se více lidí hlásí k filozofii rytířů Jedi z Hvězdných válek než k romské národnosti“. Pominu-li naprosto zásadní fakt, že se zde naprosto nelogicky srovnávají dvě naprosto rozdílné „kolonky“ – národnost a náboženství, i tak bulvarizaci tohoto typu nechápu.

Jediismus je původně fiktivní náboženství, v němž autoři Star Wars smísili prvky buddhismu, křesťanství a dalších náboženství se sci-fi rekvizitami. Následně se změnilo v reálné hnutí. Romská etnicita, později národnost, je a vždy byla reálná. Natolik reálná, že vedla v nejrůznějších historických obdobích v mnoha zemích světa k likvidaci příslušníků této menšiny. Vstoupil –li jste svého času do města nepozván, mohli vás oběsit bez soudu. I za oslavované první republiky Tomáše Garriqua Masaryka docházelo k nesmyslným vykonstruovaným soudním procesům, v jejichž rámci byli Romové obviněni a souzeni z lidojedství.

Druhou světovou válku a holocaust,který se týkal naprosté většiny tehdejších evropských Romů, asi výrazněji připomínat nemusím. Zdůrazním ovšem fakt, že právě toto období stojí za likvidací původních českých a moravských Romů.

A pak tu máme éru komunismu, která všechno národnostní a neprůměrné popírala. Na svých sjezdech se divila a znechuceně poukazovala na „nesmyslný a drzý požadavek Cikánů,kteří chtějí hovořit svým jazykem a uznat ho!“.

A po revoluční, která kromě nesporné svobody a demokracie samotné a tak často zmiňované „závislosti na sociálních dávkách“ přinesla také více než dvacet vražd Romů z rasových důvodů a nespočet napadení z důvodů téhož. Tak třeba ubití otce pěti dětí před jejich vlastníma očima v jejich bytě Tibora Berkyho ve Žďáře nad Sázavou.

Připomínat malou Natalku a osud její rodiny je asi už zbytečné. Je to jen jeden z nejotřesnějších případů dokazujících jak také někdy může dnes dopadnout dopadnout člověk, je-li Rom.

Já jimi byla naopak příjemně překvapena. Ani náhodou jsem nečekala – právě kvůli výše nastíněným skutečnostem – nárůst, naopak jen a jen pokles. To za prvé. Za druhé neberou se v potaz vůbec další skutečnosti, jak upozorňují někteří aktivisté z řad Romů nebo s Romy pracující, když tedy výjimečně dostanou prostor v českých médiích.

Především obavy z protiromských nálad způsobily, že se k romské národnosti přihlásil při sčítání lidu jen zlomek Romů, míní aktivista Karel Holomek ze Společenství Romů na Moravě. Někteří Romové navíc podle něj nerozumí smyslu sčítání. Romskou národnost zaškrtlo pouze 13 tisíc lidí, otázka nebyla povinná.

Indický aktivista Kumar Vishwanatan pracující s Romy dlouhá léta na Severu Moravy to vysvětluje strachem, ale také tím, že stále více Romů se cítí být Čechy a chtějí být právě tak vnímáni. Necelé tři stovky v Ostravě, devadesát v Karviné, třicet v Bruntále, čtyři desítky v Havířově. Tolik Romů se při sčítání lidu přihlásilo k romské národnosti.

“Nedivím se. Lidé mají velký strach být identifikováni jako romská menšina. Je napětí, část majoritní společnosti si myslí, že mohou za vše špatné,” komentuje romský aktivista Kumar Vishwanathan.

Zdůrazňuje však, že Romové se tak snaží identifikovat s českým národem. “Cítí se být Čechy, chtějí být vnímáni jako Češi, hlásí se k češství. Tady je jejich domov a nechtějí být vnímáni jako cizorodý prvek,” dodává Vishwanathan.

Romové ale nejsou jediní, kolonku s národností ve sčítacím protokolu nevyplnilo 300 tisíc obyvatel Moravskoslezského kraje. Třináctapůlkrát více než před deseti lety. Méně lidí se přihlásilo také k polské či slovenské národnosti. “Poláků je v Moravskoslezském kraji nejvíce v republice. Více než dvě třetiny lidí polské národnosti žijí právě v kraji. I přesto je to o deset tisíc méně než v roce 2001,” uvádí statistik Josef Škrabal.

Přitom právě na Poláky před sčítáním mířila velká kampaň. “Fajnie byc soba,” (je fajn být sama sebou) vyzývala ve dvacetivteřinovém televizním spotu zpěvačka Ewa Farna. Kampaň inicioval Kongres Poláků v ČR.

Máme tu tedy mnohem širší prostor k zamyšlení, rozebírání, pro sociology i novináře. Možná že si lidé chtějí chránit více své soukromí a nechtějí se tak jednoduše identifikovat jen s jednou národností, v tomto případě navíc velmi negativně vnímanou zbytkem společnosti.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon