Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Romové z Dobré Vody na Toužimsku usilují o vlastní osadní výbor

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Romská komunita z osady Dobrá Voda u Toužimi na Karlovarsku usiluje o vznik vlastního osadního výboru. Přípravy na vznik výboru iniciovalo občanské sdružení Český západ, jež působí v romské komunitě v Dobré Vodě od roku 2002. Pokud by jejich záměr uspěl, mohli by se Romové více zapojit do řešení veřejných záležitostí, které souvisejí se životem v osadě, sdělila dnes ČTK mluvčí sdružení Český západ Eva Haunerová.

Romové si zvolili své zástupce do osadního výboru. Jestli bude vytvořen, záleží nyní na rozhodnutí zastupitelstva města Toužim, uvedla Haunerová. Cílem sdružení je vytvářet podmínky pro lepší život obyvatel Dobré Vody. A to prý i jejich vlastním přičiněním, změnou v komunitě jako celku a také v pohledu majoritní společnosti. “Vznik osadního výboru by obyvatelům Dobré Vody mohl dopomoci ke zkvalitnění života v odloučené části města Toužim,” uvedla ředitelka sdružení Jana Kosová.

Romští obyvatelé chtějí podle Kosové navázat dialog se zastupitelstvem Toužimi. Tématy k debatě je například zlepšení dopravy do Dobré Vody nebo oprava místních veřejných prostranství. Členové sdružení Český západ hodlají diskutovat i s neromskými obyvateli Dobré Vody a přizvat jejich zástupce k členství v osadním výboru.

Jestli bude o členství ve výboru zájem mimo romskou komunitu, to prý nedokážou zástupci Českého západu odhadnout. “Už teď jsme však spokojeni s výsledky. Nečekali jsme tak velký zájem ze strany romských obyvatel. To, že se voleb zúčastnili téměř všichni členové komunity, ukazuje, že jim jejich budoucnost není lhostejná a že naše práce má smysl,” uvedla ředitelka.

Vytvoření osadního výboru může zastupitelstvo Toužimi schválit podle zákona o obcích. Je však plně v jeho kompetenci, jestli s tím bude souhlasit. Členy osadního výboru mohou být pouze občané obce, kteří jsou přihlášeni k trvalému pobytu v té části, pro kterou je osadní výbor zřízen. Výbor musí mít minimálně tři členy v čele s předsedou.

V současnosti již pracují na území Karlovarského kraje osadní výbory například ve Staré Chodovské v Chodově, Vodné v Bečově nad Teplou, Protivci ve Žluticích či Dolním Žďáru, Mořičově a Kfelech v Ostrově.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon