Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Romové z Pardubic spolurozhodnou o vzhledu okolí bydliště

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Romové žijící v pardubické ulici Husova dostali možnost podílet se na vytváření okolí svého bydliště. V projektu “Společnou cestou”, který vede sdružení Darjav, jejich nápady zpracuje do projektu architekt a z peněz nadací a města se s pomocí samotných Romů uskuteční, uvedla pro ČTK o předsedkyně sdružení Věra Horváthová.

O nové podobě vnitrobloku v Husově ulici přišlo v neděli diskutovat téměř 40 romských dospělých i dětských obyvatel romské lokality. “Na prvním plánovacím setkání společně posbírali kolem 50 nápadů na úpravu vnitrobloku, ze kterých pak bodovacím systémem vybrali 10 prioritních. Mezi nimi nechyběly například herní prvky pro děti, sportovní hřiště, zeleň, osvětlení ani bezpečnostní kamery,” sdělila Horváthová. Účastníci schůzky také zakreslili umístění svých nápadů do map. Návrhy poslouží jako podklady pro architekta, který na jejich základě vypracuje odborný projekt s podrobným plánem úprav vnitrobloku.

V březnu se Romové z Husovy ulice sejdou podruhé, aby společně rozhodli o finální podobě svého okolí. “Co si naplánují, to si také ještě letos společně postaví pod odborným stavebním dohledem,” uvedla Horváthová.

Sdružení Darjav působí ve zmíněné lokalitě od roku 2002. Na projekt “Společnou cestou” získalo 200.000 korun od Nadace VIA a Nadace České Spořitelny. Dalšími partnery projektu jsou Městský obvod Pardubice I, který jej podpoří částkou 100.000 korun, a Městský rozvojový fond Pardubice. Cílem podle předsedkyně sdružení není jen zvelebení vnitrobloku, ale i posílení sounáležitosti a odpovědnosti vůči místu, které je pro místní lidi domovem.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon