Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Romská kapela Gipsy.cz roztančila náměstí a vyzvala k slušnosti

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Stovky lidí se shromáždily kolem muzikantů, kteří přijeli do Chrudimi v rámci letošního Roku hudby

V sobotu vystoupila na chrudimském Resselově náměstí v rámci „Roku hudby“ česká kapela Gipsy CZ. Koncert začal kolem devatenácté hodiny. Stovky lidí zaplnily náměstí a energická hudba mohla rozeznít prostor u morového sloupu.
Hned po úvodních tónech vystoupení, vyzvali Gipsy CZ, aby se volný prostor pod pódiem zaplnil dětmi. Ty nabídku s radostí využily, a tak se pod zpěvákovýma nohama radostně pohupovaly do rytmu romského hip-hopu. A nejen ony, za chvíli tančilo a tleskalo celé publikum. Zpěvák Radek Banga zazpíval okolo deseti skladeb, mezi kterými nechyběly ani písně, jež skupinu proslavily na letošním ročníku Eurovision Song Contest v Moskvě.

Písně ze své tvorby skupina proložila beat boxem, což je vyvozování melodie, pouze pomocí úst. Zpěvák Radek Banga si k tomuto výstupu vybral melodie nedávno zesnulého amerického zpěváka Michaela Jacksona, které publikum ocenilo opět bouřlivými ovacemi. Po skončení koncertu Gipsy CZ neúnavně rozdávali davům zájemců autogramy. Při tom nezapomněli apelovat na děti, aby se netlačily a o podpisy slušně poprosily. Oautoritě hudebníků nelze polemizovat, malí diváci okamžitě poslechli a seřadili se způsobně do fronty.

Výchovné možnosti, které umožňuje takovýto koncert, využil Radek Banga k výzvě, aby děti nebraly drogy. A co plánuje skupina do budoucnosti? Na toto téma se vyjádřil neurčitě: „Romové žijí ze dne na den, tak ani my neplánujeme moc dopředu. Žijeme současností,“ dodal charismatický zpěvák, který se na hudební scéně pohybuje už od svých třinácti let..

Je držitelem ceny Anděl za rok 2006 v kategorii objev roku a nově také ceny ALMA 2007 v kategorii world music. Kapela získala cenu hudebního časopisu Filter pro nejlepší koncertní kapelu roku 2007. Jako první z České republiky se také probojovali do první desítky WMCE charts.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon